Το 2021 σχεδιάζουν να επιστρέψουν στις αγορές οι ελληνικές τράπεζες

Το 2021 σχεδιάζουν να επιστρέψουν στις αγορές οι ελληνικές τράπεζες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναταραχές που έχει προκαλέσει η κρίση λόγω της πανδημίας στις αγορές δεν αναβάλλει μόνο τα πλάνα τιτλοποιήσεων των NPEs των ελληνικών τραπεζών για το επόμενο έτος, αλλά και τις νέες εκδόσεις τίτλων Tier 2. Οι αντίστοιχοι τίτλοι που έχουν εκδώσει πρόσφατα συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συστημικές τράπεζες να ενισχύσουν φέτος με αυτόν τον τρόπο τα κεφάλαιά τους.

Ετσι, αν και κάποιες από τις τράπεζες σχεδίαζαν να εκδώσουν εκ νέου Tier 2 αυτό το έτος, σύμφωνα με την Axia Research, τα σχέδια αυτά μεταφέρονται στο 2021 και θα ενισχύσουν τότε το «οπλοστάσιό» τους για τις προσπάθειες μείωσης των NPEs, που αυτό το έτος «παγώνουν». Πιο αναλυτικά, όπως εκτιμά, η Alpha Bank θα εκδώσει το επόμενο έτος νέους τίτλους Tier 2 ύψους 400 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας 100-150 μονάδες βάσης στο κεφάλαιό της, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένει το 2021 και από την Εθνική Τράπεζα, η οποία επίσης θα προσθέσει 100 μ.β. στον κεφαλαιακό της δείκτη.

Μπορεί οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων, από το 4% που σημείωσαν στις 17 Μαρτίου και πριν από τις ανακοινώσεις του έκτακτου QE της ΕΚΤ, να κινούνται σήμερα στα επίπεδα του 1,6%, έχοντας σημειώσει βουτιά της τάξεως του 60%, όμως αυτή η βελτίωση δεν έχει «περάσει» στα ομόλογα των τραπεζών, ούτε και στα περισσότερα εταιρικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των Tier 2 που εξέδωσαν φέτος η Alpha Bank και η Πειραιώς, καθώς και οι τίτλοι της Εθνικής και της Πειραιώς που εκδόθηκαν το καλοκαίρι του 2019, αν και από την «κορύφωση» του διεθνούς sell-off τον Μάρτιο έχουν ανακάμψει ελαφρώς, βρίσκονται ακόμη μακριά από τα επίπεδα προ πανδημίας και παραμένουν σημαντικά αυξημένες, ενώ όλοι αυτοί οι τίτλοι διαπραγματεύονται αρκετά χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας.

Το Tier 2 της Alpha Bank, που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου με επιτόκιο 4,25%, διαπραγματεύεται στο 72,43% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η απόδοσή του στην 5ετία διαμορφώνεται στο 12,06% και στη 10ετία έχει αυξηθεί στο 8,4%, μια αύξηση της τάξεως του 98% από την ημέρα της έκδοσής του.

To Tier 2 που εξέδωσε επίσης τον Φεβρουάριο η Τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο 5,5% διαπραγματεύεται στο 54,86% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η απόδοσή του στην 5ετία διαμορφώνεται στο 20,47% και στη 10ετία στο 13,74%, έχοντας σημειώσει άλμα της τάξεως του 150% από την ημέρα της έκδοσης. Το Tier 2 της Πειραιώς που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019 διαπραγματεύεται στο 66% της ονομαστικής του αξίας με απόδοση (10ετία) 17,21% έναντι 9,75% κατά την ημέρα της έκδοσης, μια αύξηση της τάξεως του 76%.

Τέλος, όσον αφορά το Tier 2 της Εθνικής, το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019 με επιτόκιο 8,25%, εμφανίζει καλύτερη εικόνα, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 10,16% στην 5ετία και στο 9,25% στη 10ετία, με άνοδο 12%, ενώ διαπραγματεύεται στο 93% της ονομαστικής του αξίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκδόσεις Tier 2 έχουν στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL (ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων) για τη σταδιακή δημιουργία κεφαλαιακού αποθέματος. Με δεδομένο ότι οι εποπτικές αρχές στην Ευρώπη έχουν ήδη δείξει ευελιξία, έτσι ώστε να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα σε αυτή την κρίση, δεν μπορεί να αποκλειστεί να χαλαρώσουν οι στόχοι για τα MREL, κάτι που άλλωστε έχει ήδη διαμηνύσει και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή