Συνεχίζεται η ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίζεται η ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τις 660 μονάδες σκαρφάλωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τις προτάσεις της Κομισιόν για το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει νέο ισχυρό άλμα, εν μέσω και του ράλι που σημείωναν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών εν αναμονή νέων αποφάσεων από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. Οι έντονες αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών σε όλο το μήκος του ταμπλό (υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση) αποτυπώθηκαν στον τζίρο, ο οποίος, με τη βοήθεια και των πακέτων σε τράπεζες, εκτινάχθηκε πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ. Το κλίμα έχει σαφώς βελτιωθεί και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «γύρισμα» που έχουν σημειώσει οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα. Από την περασμένη Πέμπτη, που ξεκίνησε το ανοδικό σερί, ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει κέρδη 8,6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άλμα της τάξεως του 35%, με τα μεμονωμένα κέρδη στις τραπεζικές μετοχές να φθάνουν έως και το 41%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξεως του 3,91% στις 660,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 125,32 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,44% στις 1.588,41 μονάδες, ενώ στο +2,97% και στις 865,62 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν ο ΟΠΑΠ στο +10%, η «Ελλάκτωρ» στο +9,41%, η Titan στο +8,73% και η Jumbo στο +6,26%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ράλι της τάξεως του 10,23% στις 359,37 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +8,51%, την Εθνική στο +8,66%, τη Eurobank στο +10,1% και την Πειραιώς στο +17,55%. Στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις τα κέρδη για την Alpha φθάνουν το 22,4%, για τη Eurobank το 39% και για τις Εθνική και Πειραιώς το 41%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ανοδικό μομέντουμ του ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι πιθανό να συνεχιστεί στον βαθμό που θα υπάρξει διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με τη Merit Securities να επισημαίνει πως η μακροπρόθεσμη τάση του δείκτη S&P 500 έχει γυρίσει σε ανοδική και εκτιμά ότι το Χ.Α. θα ακολουθήσει την τάση των ξένων αγορών.

Οι εγχώριες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το 2019 συνοδεύονται και από υψηλές διανομές κερδών για τους μετόχους φέτος, όπως συνέβη με την ΕΥΑΠΣ, αλλά και τον ΟΛΘ, ο οποίος πρότεινε διπλάσιο μέρισμα από πέρυσι, σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Οπως προσθέτει, δεν διαφοροποιείται η στρατηγική σχετικά με τις αμυντικές μετοχικές επιλογές, τονίζοντας πως αυξάνονται οι πιθανότητες για προσέγγιση της περιοχής των 680 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί το ρίσκο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης και φυσικά η έλευση ενός δεύτερου κύματος του ιού. Ωστόσο, η συνέχεια της ανοδικής εκτόνωσης του τραπεζικού δείκτη από τα ιστορικά χαμηλά στηρίζει μια επαναφορά της αγοράς στα κρίσιμα επίπεδα των 680 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή