Πράσινα έργα 31,4 εκατ. σε Δυτ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη

Πράσινα έργα 31,4 εκατ. σε Δυτ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων στις λιγνιτικές πόλεις (Κοζάνη, Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη) συνολικού ύψους 31,4 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Πράσινο Ταμείο στη χθεσινή συνεδρίαση, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης εντός του Ιουνίου, η οποία θα περιέχει τις προθεσμίες υποβολής προτάσεων από τους δικαιούχους. Οπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, θα ακολουθήσει και δεύτερο πρόγραμμα εντός του καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε επτά επιμέρους προγράμματα με ιδιαίτερα μέτρα και άξονες ως εξής:

1. Πρόγραμμα κυκλικής διαχείρισης αστικών υγρών αποβλήτων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας.

2. Επιχειρηματικό πάρκο Μεγαλόπολης.

3. Πρόγραμμα ενεργειακών κοινοτήτων. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενεργειακών έργων ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες (ΕΚοιν) μέσω και της χρήσης εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα.

4. Σχέδια δράσης για την κυκλική οικονομία. Θα προωθηθούν καινοτόμες μέθοδοι για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Για τον σκοπό αυτό έχουν προϋπολογιστεί 1,4 εκατ. για καθέναν από τους Δήμους Μεγαλόπολης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας και 1,65 εκατ. για τον Δήμο Κοζάνης.

5. Πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χορήγηση ενισχύσεων από το Πράσινο Ταμείο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Δυτ. Μακεδονία που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.

6. Ανάπτυξη εξειδικευμένης ζώνης καινοτομίας στη Δυτ. Μακεδονία για καθαρή ενέργεια και περιβαλλοντικές τεχνολογίες.

7. Σχέδια δράσης για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα που απευθύνονται στους δήμους, όπως εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση/ψύξη κτιρίων, μονάδες αποθήκευσης κ.λπ. Εχουν προϋπολογισθεί 1,35 εκατ. για καθέναν από τους Δήμους Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Εορδαίας και Φλώρινας και 1,6 εκατ. για τον Δήμο Κοζάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή