Ανοικτό τις Κυριακές το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα

Ανοικτό τις Κυριακές το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία η οποία προβλέπει ότι επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές πλην της δεύτερης Κυριακής του Αυγούστου, κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου, τα οποία βρίσκονται στο επιχειρηματικό πάρκο Γιαλού – Αγιος Δημήτριος – Πύργος, στον Δήμο Σπάτων, κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή.

Πρόκειται για την περιοχή όπου βρίσκονται το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Athens και το εμπορικό κέντρο Smart Park. Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η πολιτεία οφείλει να βελτιστοποιήσει της δυνατότητες μεγέθυνσης της τουριστικής δαπάνης και να μεριμνήσει ώστε να πραγματωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, εντοπίζοντας τις δυνατότητες δημιουργίας τουριστικού εισοδήματος».

Σημειώνεται πως από τις 13 Δεκεμβρίου 2019, με υπουργική απόφαση του κ. Αδ. Γεωργιάδη, είχε θεσπιστεί η παραπάνω δυνατότητα. Μάλιστα, βάσει εκείνης της υπουργικής απόφασης τόσο το εκπτωτικό χωριό όσο και το εμπορικό κέντρο που βρίσκονται στην περιοχή έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν τις Κυριακές.

Επί της υπουργικής απόφασης του περασμένου Δεκεμβρίου έχουν ασκηθεί αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ, αλλά και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να απαγορευθεί έστω προσωρινά το άνοιγμα των καταστημάτων.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΕΣΕΕ έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου και η κύρια αίτηση δύο ημέρες μετά.

Η θεσμοθέτηση, όμως, πλέον με νόμο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων στην επίμαχη περιοχή καθιστά στην ουσία άνευ αντικειμένου τις προσφυγές, με τους παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό και «unfair» συμπεριφορά από την πλευρά του υπουργείου. Για «καραμπινάτο σκάνδαλο με φωτογραφική τροπολογία» κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι Ενωμένοι Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα (ΕΝ.ΕΡΓΑ).

Η περιοχή επιχειρηματικό πάρκο Γιαλού – Αγιος Δημήτριος – Πύργος είχε εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται εντός αυτής τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου, με βάση την απόφαση 75812/06-07-2017, γεγονός που είχε προκαλέσει μερικούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2017, την προσφυγή στο ΣτΕ της McArthurGlen Athens.

Βασικά επιχειρήματα της τελευταίας ήταν πως παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και ότι υφίσταται αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς την ίδια ώρα η υπουργική απόφαση του 2017 επέτρεπε στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» να λειτουργού τις Κυριακές.

Η προσφυγή της McArthurGlen είχε απορριφθεί από το ΣτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή