ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκλεισε η πώληση της Forthnet στην BC Partners

Εκλεισε η πώληση της Forthnet στην BC Partners

Εκλεισε χθες το βράδυ η πώληση της Forthnet στην επενδυτική εταιρεία BC Partners. Η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το σχέδιο της επενδυτικής εταιρείας, πρόκειται να αποκτηθεί από τη θυγατρική της United Group, η οποία δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και στην Βαλκανική αγορά.

Το τίμημα της εξαγοράς του 36% των μετοχών της Forthnet που κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 45 εκατ. ευρώ. To πραγματικό κόστος ωστόσο αναμένεται να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Το επιπλέον κόστος ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από την ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα απαιτήσει η λειτουργία της Forthnet μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας, αλλά και την εξαγορά των μειοψηφικών συμμετοχών. Το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο καθώς η δομή της σχετικής συμφωνίας, δεν επιβάλει την άμεση διενέργεια μιας δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας.

Σημειώνεται ότι η μεταβίβαση της συμμετοχής θα απαιτήσει την έγκριση από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού και συγκεκριμένα την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναφορικά με τις δραστηριότητες των τηλεπικοινωνιών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕπΑντ) σχετικά με τις δραστηριότητες στην συνδρομητική τηλεόραση. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει 2 έως 3 μήνες, δεδομένου του χαμηλού μεριδίου της Forthnet στην Ελληνική αγορά.

Η είσοδος της United στην Forthnet, δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, καθώς η πρώτη διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία και κεφαλαιακή επάρκεια, δύο παράμετροι στις οποίες η Forthnet υστερούσε δραματικά. Σημειώνεται ότι η BC Partners, μητρική εταιρεία της United πριν λίγους μήνες είχε ενδιαφερθεί και για την Wind Hellas. 

Πάντως η χθεσινή συμφωνία κλείνει ένα κύκλο συζητήσεων πάνω από τρία χρόνια, στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες επενδυτικά σχήματα. Η εξαγορά επίσης συντελείται με «βαθύ κούρεμα» των απαιτήσεων των τραπεζών οι οποίες ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ), ύψους 70 εκατ. ευρώ.