Αύξηση εσόδων και κάμψη κερδών εμφάνισε η «Πλαίσιο» το 2019

Αύξηση εσόδων και κάμψη κερδών εμφάνισε η «Πλαίσιο» το 2019

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση εσόδων και λειτουργικών κερδών (EBITDA) αλλά κάμψη των καθαρών κερδών παρουσίασε η επιχείρηση Πλαίσιο Computers στη χρήση του 2019.

Πιο αναλυτικά, το 2019 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Πλαίσιο Computers διαμορφώθηκε σε 317,15 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,7%. Η αύξηση αυτή αποδόθηκε κυρίως στις πωλήσεις «λευκών» συσκευών, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το 2018. Ωστόσο ώθηση υπήρξε και στις πωλήσεις ειδών χαρτοπωλείου (+2,5% φτάνοντας τα 102,4 εκατ. ευρώ) και στις πωλήσεις υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών (+5,8% στα 65,6 εκατ. ευρώ). Αντίθετα υποχώρηση σημείωσαν οι πωλήσεις ψηφιακού εξοπλισμού και τεχνολογίας (-4,2% στα 139,1 εκατ. ευρώ).

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) αυξήθηκε σημαντικά, κατά 43,4%, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής αποδίδεται στην αλλαγή λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 16 που σχετίζεται με τα μισθώματα. Χωρίς την εφαρμογή του συγκεκριμένου λογιστικού προτύπου, ο όμιλος παρουσιάζει μείωση λειτουργικής κερδοφορίας κατά 10,2% φτάνοντας τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Η κάμψη αυτή αποδόθηκε από την εταιρεία στα αυξημένα κόστη που προέρχονται από την είσοδο της επιχείρησης στην αγορά των λευκών συσκευών, μια αγορά στην οποία εισήλθε η εταιρεία το καλοκαίρι του 2019. Σημειώνεται ότι πέρυσι η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία και το πρώτο υπερκατάστημα λευκών συσκευών στου Ρέντη (Πειραιάς).

Η εφαρμογή του προτύπου ΔΠΧΑ 16 ευνοεί μεν τη λειτουργική κερδοφορία, αλλά επιβαρύνει την καθαρή κερδοφορία του ομίλου. Ετσι, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 1,67 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 54,7%. Χωρίς την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16 η κάμψη των κερδών θα ήταν μικρότερη της τάξης του 25%.

Η υποχώρηση των καθαρών κερδών αναπόφευκτα επηρεάζει τη μερισματική πολιτική της επιχείρησης. Η διοίκηση της Πλαίσιο Computers, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή (σύνολο 0,44 εκατ. ευρώ), αντί 0,07 ευρώ (1,45 εκατ. ευρώ) που διανεμήθηκαν πέρυσι από τα κέρδη της χρήσης του 2018. Σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο, η ετήσια τακτική Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 και η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020.

Αναφορικά με την πορεία του ομίλου μέσα στο 2020, η διοίκηση της Πλαίσιο Computers εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιφυλακτική. «Ως προς την επίπτωση των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις, «στην παρούσα χρονική στιγμή δεν μπορούν να εξαχθούν με βεβαιότητα ασφαλή συμπεράσματα, ούτε να ποσοτικοποιηθεί με βεβαιότητα, καθόσον, παρά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επιχειρούμενη επιστροφή στην ομαλότητα και στη νέα κανονικότητα, δεν μπορεί να προσδιορισθεί επακριβώς το εύρος, η ένταση και η χρονική διάρκεια της υγειονομικής κρίσης». Και συνεχίζει: «Επιπλέον, δεν είναι εφικτό να αξιολογηθεί με βεβαιότητα η αντίδραση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού κατά τους επόμενους μήνες, δοθέντος ότι αυτή πλέον θα επηρεάζεται και από διαφοροποιημένους παράγοντες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, όπως π.χ. το ύψος της μείωση του ΑΕΠ στη χώρα μας, η μεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες και προτιμήσεις…».

Πάντως, η διοίκηση της επιχείρησης σημειώνει ότι οι αρρυθμίες στην κινεζική παραγωγή δεν έπληξαν τον εφοδιασμό της κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ στους θετικούς παράγοντες για την «Πλαίσιο» συγκαταλέγεται και η περιορισμένη εξάρτησή της από τη βέβαιη υποχώρηση των αφίξεων τουριστών. «Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοείται ότι η ελληνική οικονομία, έπειτα από τρία συναπτά έτη ανάπτυξης, θα επιστρέψει μετά βεβαιότητας σε υφεσιακό περιβάλλον, χωρίς να είναι ακόμη σαφής ο χρόνος και το μέγεθος της ύφεσης», προστίθεται χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή