Κέρδη κατέγραψε η αγορά με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

Κέρδη κατέγραψε η αγορά με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε κέρδη αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισε το Χρηματιστήριο, καθώς δεν έλειψαν από κάποιους επενδυτές οι ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις των κερδών του προηγούμενου διαστήματος, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει ανεβασμένη δείχνοντας την επιστροφή του ενδιαφέροντος στο Χ.Α.

Η ελληνική αγορά ξεκίνησε θετικά τον καινούργιο μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σε απόσταση αναπνοής από τις 660 μονάδες, βαδίζοντας στους ρυθμούς που κυριάρχησαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων συνεχίστηκε με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,48%. Τονωτική ένεση σε ψυχολογία και συναλλαγές έδωσε και η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών από τη Morgan Stanley, σε στάση overweight από underweight πριν, η οποία σημείωσε πως η Ελλάδα θα είναι από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 658,35 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 661,89 μονάδες με κέρδη της τάξης του 1,43%. Ο τζίρος ανήλθε στα 93,63 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,52% στις 1.579,70 μονάδες, και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,25% στις 863,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 335,20 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 0,18%, την Eurobank να κλείνει στο +1,58%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,07% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,77%.

Υποστηρικτικά στο θετικό κλίμα που υπάρχει στο Χ.Α. λειτούργησε και η έκθεση της Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν πολύ ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη και έτσι αποτελούν την προτιμώμενη επενδυτική επιλογή για το μακροπρόθεσμο διάστημα. Παράλληλα, σημείωσε πως η ελληνική αγορά είναι επίσης η πιο «υπερ-πουλημένη» αγορά της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Οι ελληνικές μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, σημείωσε, προσφέρουν ένα ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης και εάν εγκριθεί το σχέδιο της Κομισιόν, οι τιμές τους θα ενισχυθούν. Επίσης, αν και παραμένει επιφυλακτική για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης γενικότερα, αναγνωρίζει πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν επίσης πολύ χαμηλές αποτιμήσεις, θα μπορούσαν να δουν μια σημαντική ανάκαμψη. Μάλιστα, αναφέρει πως η «έξοδος» των τριών συστημικών τραπεζών από τον βασικό δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών ενδέχεται να αποδειχθεί θετική για την πορεία των μετοχών τους, θυμίζοντας το ράλι που σημείωσαν στο διάστημα μετά την προηγούμενη έξοδό τους, το 2018.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης σχολιάζει πως αν αναλογιστούμε ότι η ελληνική αγορά τα κατάφερε τα τελευταία χρόνια χωρίς ιδιαίτερα μαξιλάρια και παρά μόνο εγγυήσεις από την Ευρώπη, με το Χρηματιστήριο να βρίσκεται σήμερα στις 650 μονάδες και κοντά στα χαμηλά του, μπορούμε να εικάσουμε ότι τα επόμενα χρόνια, παρ’ όλες τις δυσκολίες του 2020, υπάρχουν όλα τα εχέγγυα να έχουμε σημαντική ανάπτυξη αρκεί και να διαχειριστούμε σωστά τα κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή