Δεκαετής συνεργασία Gazprom – Mytilineos

Δεκαετής συνεργασία Gazprom – Mytilineos

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον στρατηγικό ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου «γέφυρας» στη μετάβαση προς την οικονομία της κλιματικής ουδετερότητας πιστοποιεί η μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου που υπέγραψε χθες η Gazprom με τη Mytilineos. H σύμβαση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, υπεγράφη μεταξύ της Gazprom Export, του εξαγωγικού βραχίονα της ρωσικής εταιρείας Gazprom, και της Μytilneos. Αναφερόμενη στη συνεργασία με τη Μytilineos, η επικεφαλής της Gazprom Export Ελενα Μπουρμίστροβα δήλωσε ότι  «αποδεικνύει τη ζήτηση για ρωσικό αέριο στην ελληνική αγορά και θα ενισχύσει περαιτέρω την αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας στον ενεργειακό τομέα». Από την πλευρά της Μytilineos, o επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος επεσήμανε ότι αυτή η μακροπρόθεσμη σύμβαση θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας όσον αφορά το φυσικό αέριο στην περιοχή και θα συμβάλει σημαντικά στη μέγιστη απόδοση των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου δεκαετούς διάρκειας με τη ρωσική Gazprom επισφραγίζει για τη Μytilineos μια επιτυχημένη στρατηγική στον τομέα του φυσικού αερίου, που ξεκίνησε από το 2009 με το συγκρουσιακό άνοιγμα της αγοράς LNG και αναπτύχθηκε σταδιακά, φτάνοντας σήμερα να ελέγχει πάνω από το 40% των συνολικών εισαγωγών στην ελληνική αγορά (LNG και αέριο αγωγών). Η σύμβαση με τον ρωσικό κολοσσό εγγυάται μακροπρόθεσμα την ασφάλεια τροφοδοσίας των βιομηχανικών μονάδων της εταιρείας και παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται. Η Μytilineos, μέσω της Protergia, λειτουργεί σήμερα δύο θερμικές μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος περί τα 880 MW, και σταθμό συμπαραγωγής, συνολικής ισχύος 330 MW, στις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον», ενώ υλοποιεί ακόμη μία μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στο ενεργειακό συγκρότημα Αγ. Νικολάου στη Βοιωτία.

Οι υψηλές καταναλώσεις αποτέλεσαν τη βάση της στρατηγικής για αυτόνομη προμήθεια φυσικού αερίου αρχικά μέσω LNG και στη συνέχεια και μέσω αγωγών με μικρές ποσότητες από τον σταθμό του Σιδηροκάστρου και τον σταθμό των Κήπων. Η σύμβαση με την Gazprom είναι το πρώτο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο της Mytilineos μέσω αγωγών και καταδεικνύει τη στρατηγική τοποθέτησή του στην αγορά φυσικού αερίου.

Τη δυναμική της Μytilineos στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, η οποία προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά με την απολιγνιτοποίηση και μέχρι οι ΑΠΕ να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα που θα εγγυάται την ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας σε ηλεκτρισμό, αναγνώρισε και η Gazprom, καθιστώντας την, μέσω της μακροχρόνιας σύμβασης, βασικό στρατηγικό της εταίρο στην Ελλάδα. Η  Gazprom αποτελεί τον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από το 1987, οπότε υπεγράφη η πρώτη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας. Η τρέχουσα σύμβαση με τη ΔΕΠΑ, όπως προέκυψε από την τελευταία αναθεώρηση του 2014, λήγει το 2026.

Η ρωσική εταιρεία από τα τέλη του 2016 εισάγει και η ίδια φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά μέσω της «Προμηθέας Γκας», στην οποία συμμετέχει από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου ελέγχοντας ποσοστό 50%.

Η σύμβαση της Gazprom με την «Προμηθέας Γκας» λήγει το 2027, ενώ το μερίδιο της εταιρείας στην εγχώρια αγορά, που κάποια στιγμή είχε φτάσει στο 25%, έχει πέσει κάτω από 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή