Σε δύο τιτλοποιήσεις ύψους 7 δισ. δίνει έμφαση η Τράπεζα Πειραιώς

Σε δύο τιτλοποιήσεις ύψους 7 δισ. δίνει έμφαση η Τράπεζα Πειραιώς

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στο εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που συνοδεύεται με την απόσχιση του κλάδου της τραπεζικής δραστηριότητας μέσω του μοντέλου hive down, δίνει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο την ολοκλήρωσή του έως τα τέλη του 2020.

Το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προβλέπει δύο τιτλοποιήσεις (χαρτοφυλάκιο Vega και Phoenix) συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ, για τα οποία η τράπεζα θα υποβάλει αίτηση ένταξής τους στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Οπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές και, με βάση το χρονοδιάγραμμα, η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Phoenix, που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ, είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Vega, που περιλαμβάνει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια αξίας 5 δισ. ευρώ.

Η HoldCo (Holding Company) που θα διατηρηθεί στο πλαίσιο της απόσχισης κλάδου, προκειμένου να αποτραπεί η ενεργοποίηση της αύξησης της συμμετοχής του Δημοσίου, θα αναλάβει τη ζημία που θα υπάρξει μέσω των δύο τιτλοποιήσεων –υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ περίπου– διακρατώντας μέρος των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (junior και mezzanine notes) που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των  τιτλοποιήσεων.

Η τράπεζα βρίσκεται επίσης στην τελική φάση υπογραφής δύο συναλλαγών πώλησης δανείων. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Iris αξίας 600 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο Trinity αξίας 300 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι η Tράπεζα Πειραιώς θα πληρώσει κανονικά στα τέλη του χρόνου με μετρητά την υποχρέωση προς το Δημόσιο από τα Cocos, επισημαίνοντας ότι το επίπεδο των προβλέψεων που πήρε σωρευτικά στο α΄ τρίμηνο επαρκεί για την κάλυψη των επιπτώσεων του COVID-19.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε σε αυξημένες προβλέψεις για την κάλυψη ενδεχόμενων ζημιών που θα προκύψουν λόγω της κρίσης. Συγκεκριμένα, η επίπτωση στα αποτελέσματα της τράπεζας από την κρίση λόγω της πανδημίας διαμορφώθηκε σε 370 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2020, οδηγώντας το προ φόρων αποτέλεσμα σε ζημία ύψους 340 εκατ. ευρώ έναντι προ φόρων κερδών 23 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Σε επαναλαμβανόμενη βάση, εξαιρουμένων δηλαδή των συνεπειών του κορωνοϊού, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 30 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2019. Το καθαρό αποτέλεσμα του ομίλου ανήλθε σε ζημία ύψους 232 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 14 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2019.

Το α΄ τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από πιστωτική επέκταση, με τις εκταμιεύσεις νέων δανείων να φθάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ έως σήμερα (1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές Μαρτίου), ενώ η τράπεζα αναμένει ισχυρή πιστωτική ζήτηση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, στο οποίο συμμετέχει με 1 δισ. ευρώ, και της συμμετοχής στο ΤΕΠΙ ΙΙ, στο οποίο συγκέντρωσε το 37% των αιτήσεων από επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η τράπεζα προχώρησε σε συνολικές αναστολές δόσεων για δάνεια 4 δισ. ευρώ που κάλυψαν 254.000 πελάτες στο χαρτοφυλάκιο λιανικής και ανήλθαν στο 1,8 δισ. ευρώ (δηλαδή το 27% του επιλέξιμου χαρτοφυλακίου που υπολογίστηκε στα 6,8 δισ. ευρώ). Αντίστοιχα, στο σκέλος των επιχειρηματικών δανείων δόθηκαν αναστολές δόσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ σε 77.000 πελάτες, που αντιστοιχούν στο 16% του επιλέξιμου χαρτοφυλακίου ύψους 13,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης, η οικονομία θα ανακάμψει με ισχυρούς ρυθμούς της τάξης του 7% το 2021, ύστερα από ύφεση που εκτιμάται στο 8% το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή