Στην τελική ευθεία το σχέδιο της ΤτΕ για σύσταση bad bank

Στην τελική ευθεία το σχέδιο της ΤτΕ για σύσταση bad bank

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρόσληψη συμβούλου με στόχο να εξειδικεύσει την πρότασή της για τη δημιουργία κακής τράπεζας (bad bank), προχωράει η Τράπεζα της Ελλάδος. Στόχος είναι μέσα από την πρόσληψη συμβούλου η βασική ιδέα να εξειδικευτεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους αλλά και τις προτάσεις, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σχεδίου.

Η διοίκηση της ΤτΕ έχει ήδη επεξεργαστεί τη βασική της πρόταση για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας και σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο έχει ήδη αποσταλεί στην κυβέρνηση και στον SSM. Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η μεταφορά των κόκκινων δανείων που είναι σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο στην άμεση εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, που καλούνται να υιοθετήσουν το μοντέλο της κακής τράπεζας σε εθελοντική βάση και συμπληρωματικά των προσπαθειών που έχουν αναλάβει για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων ή πωλήσεων χαρτοφυλακίων. Η ΤτΕ επιμένει στον εθελοντικό χαρακτήρα της πρότασης, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε τράπεζα να επιλέγει εκείνη τα χαρτοφυλάκια που θα μεταφέρει, χωρίς να ανατρέπει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, δηλαδή τους servicers, η συνδρομή των οποίων θα αποτελέσει μέρος της λύσης.

Οπως έχει γράψει η «Κ», η δρομολογούμενη λύση για τις ελληνικές τράπεζες θα λαμβάνει υπόψη και το πρόβλημα των κεφαλαίων που βασίζονται στον αναβαλλόμενο φόρο, η αντιμετώπιση του οποίου θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο της λύσης, προκειμένου αυτή να γίνει ελκυστική σε νέους επενδυτές, χωρίς να απομειώνει την αξία των υφιστάμενων μετόχων.  Η ιδέα της δημιουργίας μιας bad bank αρχίζει να κερδίζει σταδιακά έδαφος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς, όπως επισημαίνει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Moody’s, η ΕΚΤ στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review) στις 26 Μαΐου αναφέρεται στη χρησιμότητα μιας κακής τράπεζας ως μέσου για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επεσήμανε στην ανάλυσή του ότι «η επιλογή δημιουργίας κακής τράπεζας θα ήταν θετική για το αξιόχρεο (credit positive) των ευρωπαϊκών τραπεζών, επειδή θα συνεπαγόταν κάποιο βαθμό κρατικής στήριξης, όπου χρειαζόταν, κάτι που θα βοηθούσε τις τράπεζες να προστατεύσουν τη φερεγγυότητά τους και πιθανόν να αποφύγουν χρεοκοπίες».

Στην ίδια ανάλυσή της η Moody’s παραπέμπει στην απαντητική επιστολή του επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία προς Γερμανό βουλευτή, στην οποία επισημαίνει ότι αν και η ΕΚΤ δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις, ο ίδιος στηρίζει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εταιρείας διαχείρισης χαρτοφυλακίου, στην περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης του ενεργητικού ευρύτερα στο τραπεζικό σύστημα λόγω του κορωνοϊού. Να σημειωθεί ότι ο Αντρέα Ενρία είχε υποστηρίξει από το 2017 ως επικεφαλής της ΕΒΑ (European Banking Authority) την ιδέα μιας bad bank, η οποία θα αναλάμβανε κόκκινα δάνεια 1 τρισ. ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται σήμερα στα 68 δισ. ευρώ και η δημιουργία μιας κακής τράπεζας δρομολογείται με δεδομένο την αύξησή τους κατά 10 δισ. ευρώ τουλάχιστον λόγω της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ηδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει τους πρώτους μήνες του έτους σε αναστολές δόσεων ύψους 16 δισ. ευρώ και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ένα τμήμα αυτών των δανείων θα περιέλθει σε οριστική καθυστέρηση, εφόσον μέρος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση και να επανέλθουν στην κανονικότητα προ της πανδημικής κρίσης.

Στη βάση αυτού του αρνητικού σεναρίου η λύση της κακής τράπεζας θα επιδιωχθεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την εξυγίανση όλων των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος και όχι ενός μέρους τους, όπως επιχειρείται μέσω των τιτλοποιήσεων, οι οποίες επιδιώκεται να «ξεπαγώσουν» με πρωτοβουλίες των τραπεζών Alpha και Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή