Διαγωνισμός για έργο οδοφωτισμού 14,85 εκατ. από Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Διαγωνισμός για έργο οδοφωτισμού 14,85 εκατ. από Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει το έργο για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι προϋπολογισμού 14,85 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόσφατα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας, υπό τον Απ. Τζιτζικώστα, ενέκρινε τη διακήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού και πλέον αναμένεται η δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τη διαδικασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που αναμένεται να λάβει χώρα προσεχώς, θα διαδεχθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος. Τελικός «προορισμός», είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Οπως πληροφορείται η «Κ», ο εν λόγω διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον από πολυεθνικούς ομίλους, όπως οι γαλλικών συμφερόντων Vinci Energies και Engie. Με τη δημοπράτηση των εν λόγω έργων ως ΣΔΙΤ, μεταξύ άλλων, απαιτείται η χρηματοοικονομική επάρκεια των υποψηφίων και η εμπειρία στην υλοποίηση αντίστοιχων  συμβάσεων, που αποτελούν ορισμένους από τους παράγοντες «αξιοπιστίας» που προσελκύουν διεθνείς επενδυτές, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κατά 70%, έχει ως αντικείμενο την αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, την εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεμετρίας και τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού. Περιλαμβάνεται ακόμη η αποκατάσταση των βλαβών και η επισκευή του ηλεκτρολογικού δικτύου στο σύνολο του. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 χρόνια.

Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί δεκάδες έργα φωτισμού δρόμων –απειροελάχιστα με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ–, τα οποία όμως έχουν προσελκύσει σημαντικό αριθμό καταγγελιών σχετικά με φερόμενες ως φωτογραφικές ή αμφιλεγόμενες διατάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή