Με κέρδη 4,08% ο τραπεζικός δείκτης έδωσε ώθηση στο Χ.Α.

Με κέρδη 4,08% ο τραπεζικός δείκτης έδωσε ώθηση στο Χ.Α.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αλλά πολύ λιγότερο εντυπωσιακά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές και το ράλι στο άνοιγμα της Wall Street, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο έσπασε τις 670 μονάδες και διατήρησε την πορεία του προς τις 700 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να κρατάει για μία ακόμη φορά τα ηνία της αγοράς.

Πάρα τα διστακτικά βήματα του Γενικού Δείκτη, η συναλλακτική δραστηριότητα συνέχισε να κινείται σε υψηλά επίπεδα, και σε αυτά που μας έχει συνηθίσει τις τελευταίες ημέρες, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μην περιορίζεται στις τράπεζες, αλλά να διαχέεται επιλεκτικά και σε πολλούς τίτλους από τη μεσαία και την υψηλή κεφαλαιοποίηση, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Η ψυχολογία της αγοράς έχει εμφανώς αλλάξει σε σχέση με την επιφυλακτικότητα που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα, καθώς η επανεκκίνηση των οικονομιών και οι δράσεις από ΕΚΤ και θεσμούς, παρέχοντας «ωκεανούς» ρευστότητας στις αγορές και στηρίζοντας τις οικονομίες, καλύπτουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που προκαλεί η ύφεση διεθνώς, καθώς και για τις κοινωνικές αναταραχές που συγκλονίζουν τις ΗΠΑ.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 674,07 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαρτίου με άνοδο της τάξης του 0,46%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 88,37 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,53%, στις 1.625,35 μονάδες, και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,89%, στις 896,25 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,08% στις 355,51 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 5,80%, την Eurobank να κλείνει στο +1,95%, την Εθνική Τράπεζα στο +5,43% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +3,53%. Από τα ιστορικά χαμηλά των 266 μονάδων που άγγιξε εντός του Μαΐου, ο τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 34%.

Ο θετικός βηματισμός των ευρωπαϊκών αγορών και ιδιαίτερα του γερμανικού χρηματιστηρίου, οι δράσεις της ΕΚΤ, η αναβάθμιση του Χ.Α. από τη Morgan Stanley, αλλά και η προσδοκία για εισροές σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ελληνική οικονομία, συνιστούν τους κύριους λόγους για τη συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή ευφορία, σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Με το δεδομένο σκηνικό αναταραχής στις ΗΠΑ, πάντως, η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή ευφορία, άρα και η συνέχιση της ανόδου στο Χ.Α., εύκολα μπορεί να ανακοπεί.

Σε ανοδική τροχιά παραμένει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. αντίστοιχα με τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, όπως σημειώνει η «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ», τονίζοντας πως η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία εντοπίζεται στην περιοχή των 680 με 700 μονάδων.

Από την πλευρά της, η Merit Securities επισημαίνει πως το πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 650 μονάδες και δεύτερο οι 630 μονάδες (κινούμενος μέσος όρος 20 ημερών) και πρώτο σημείο αντίστασης οι 680 μονάδες και δεύτερο οι 700 μονάδες. Οι καταλύτες αυτήν την εβδομάδα είναι η ανακοίνωση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου και η συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή