Διόρθωση καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές αγορές

Διόρθωση καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ ελπίδας και αυτοσυγκράτησης κινούνταν χθες οι διεθνείς χρηματαγορές, εμφανίζοντας απώλειες, και με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με πτώση 0,72% καθώς ρευστοποιήθηκαν κέρδη των προηγούμενων ημερών. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, ο Dow Jones και ο S&Ρ 500 είχαν κάμψη της τάξεως του 0,34% και 0,53% αντιστοίχως. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο. Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να στηρίξει έτι περαιτέρω και για μεγαλύτερο διάστημα την οικονομία της Ευρωζώνης, που θα περιέλθει φέτος σε βαθιά ύφεση, σχεδόν διπλασιάζοντας το επείγον πρόγραμμα βοηθείας λόγω πανδημίας στο 1,35 τρισ. ευρώ, τουλάχιστον έως και του χρόνου τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι θετικές εξελίξεις αυτές εξουδετερώθηκαν από τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία κατέγραψαν μια δραματική ελάττωση των εξαγωγών της χώρας κατά 20,5% τον μήνα Απρίλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η επίδοση αυτή ήταν σαφώς χειρότερη από εκείνη που οι περισσότεροι αναλυτές είχαν προβλέψει, ενώ ταυτόχρονα η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε ακόμα ένα πακέτο μέτρων στήριξης της εγχώριας οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ. Αυτό λειτούργησε ευμενώς για το ευρώ, το οποίο ενισχύθηκε ως προς το δολάριο και διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω του 1,1250 δολ.

Η ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πάντως, δεν είχε διάρκεια και οι συνεδριάσεις τους ολοκληρώθηκαν με απώλειες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,64%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,45%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,21%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,04% και με -0,78% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. «Οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτυπώνουν τη νοοτροπία που επικρατεί στους κύκλους αυτούς, ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την οικονομία» – και αυτό μάλλον «θα κάνει χαρούμενες τις αγορές», παρατηρεί ο Νιλ Μπίρελ, επικεφαλής τμήματος επενδύσεων της Ρremier Miton. Στην ομολογιακή αγορά η κίνηση της ΕΚΤ συνέτεινε στο να αποκλιμακωθούν χθες οι αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας, με τα δεκαετή να υποχωρούν 15 μονάδες βάσης και πλέον στο 1,40%, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου. Τέλος, το αργό εμφάνισε πτώση χθες λόγω αμφιβολιών για συντονισμένη παράταση περικοπών στην παραγωγή του από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία – το αργό Νέας Υόρκης αργά χθες είχε πτώση σχεδόν 1%, στα 36,93 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή