Καθυστερεί η απόφαση για Creta Farms

Καθυστερεί η απόφαση για Creta Farms

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου συναντώνται σήμερα οι διάδικοι της υπόθεσης Creta Farms, αφού για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εξ αναγκαστικής αναβολής –λόγω COVID-19– συζήτηση της αίτησης συμφωνίας εξυγίανσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση επρόκειτο να συζητηθεί στις 20 Μαρτίου, κάτι, όμως, που δεν συνέβη, διότι τα δικαστήρια έκλεισαν με κυβερνητική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Δεν είναι, πάντως, λίγες οι πιθανότητες να ζητηθεί αναβολή από κάποιο από τα εμπλεκόμενα μέρη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ενδεχόμενο υποβολής σχετικού αιτήματος από μεγάλο προμηθευτή της εταιρείας, οι υποχρεώσεις προς τον οποίο ανέρχονται βάσει της κατάστασης πιστωτών σε 9,4 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω προμηθευτής ήταν και λήπτης εγγυητικών επιστολών που είχε εκδώσει η Creta Farms.

Την ίδια ώρα, διίστανται οι απόψεις για το εάν το πόρισμα του δικανικού ελέγχου στην Creta Farms, το οποίο είχε ανατεθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην εταιρεία Deloitte –πόρισμα το οποίο η Creta Farms υποστηρίζει επισήμως ότι δεν έχει παραλάβει– μπορεί επίσης να προκαλέσει αναβολή της συζήτησης της αίτησης εξυγίανσης. Νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι το εν λόγω πόρισμα δεν επηρεάζει τον κατάλογο των υποχρεώσεων της εταιρείας. Το γεγονός, ωστόσο, ότι σε αυτό αποτιμάται το ενεργητικό της Creta Farms μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με το ύψος των απαιτήσεων που τελικά θα λάβουν πίσω οι πιστωτές.

Ακόμη πάντως και αν τελικά συζητηθεί σήμερα η αίτηση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε θα εκδοθεί η δικαστική απόφαση, δεδομένης μάλιστα της πρωτοτυπίας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη υπόθεση. Οπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, δεν υπάρχει νομολογία για συμφωνία εξυγίανσης η οποία έχει υπερψηφισθεί όχι από τους μετόχους μιας εταιρείας, αλλά από τους πιστωτές της, και εν προκειμένω τις τράπεζες που άσκησαν δικαίωμα ψήφου ως ενεχυρούχοι δανειστές.

Η ειδοποιός αυτή διαφορά στην εν λόγω συμφωνία εξυγίανσης δεν αποκλείεται να προκαλέσει περαιτέρω δυσκολίες στην έκδοση απόφασης, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση τον προσεχή Σεπτέμβριο –σενάριο που φάνταζε αρκετά πιθανό προ COVID-19– απομακρύνεται αρκετά υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Χθες, εξάλλου, η Creta Farms με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενημερώνει ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου απέρριψε την αγωγή που είχε κάνει ο ένας εκ των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας, ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης, με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων της 26ης Ιουνίου 2020. Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, η αγωγή απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα διότι το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο για να αποφανθεί.

Υπενθυμίζεται πως η γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου 2019 είχε ξεκινήσει με επτά ώρες καθυστέρηση λόγω της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο βασικών μετόχων, των αδελφών Μάνου και Κωνσταντίνου Δομαζάκη, για την εγκυρότητα των εξουσιοδοτήσεων μικρομετόχων. Η συνέλευση αυτή σήμανε και το τέλος της συμμετοχής του Κ. Δομαζάκη στο διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms ακόμη και από απλό μέλος. Ηδη από τις αρχές Μαΐου 2019 ο κ. Κ. Δομαζάκης είχε απομακρυνθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου που κατείχε στην εταιρεία.

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει τη μεταβίβαση της Creta Farms στην Impala Hellas, συμφερόντων Δημήτρη Βιντζηλαίου. Στη νέα εταιρεία μεταβιβάζεται ενεργητικό 133,30 εκατ. ευρώ από τα 155,79 εκατ. ευρώ και παθητικό ύψους 58,45 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις της Creta Farms ύψους 162,9 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες «κουρεύονται» κατά 63%, προς Δημόσιο – ασφαλιστικά ταμεία κατά 61% και προς δήμους, ΔΕΚΟ και ανέγγυους πιστωτές κατά 97,5%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή