H αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών το 2002

H αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών το 2002

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία καλύτερες εξελίξεις το 2002 μετά τις ζημίες του 2000 και κυρίως του 2001. O αναλυτής της SalomoSmith Barney, Τομπίας Λέβκοβιτς, συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία και δηλώνει βέβαιος ότι στο τρέχον έτος οι αποδόσεις θα είναι καλύτερες και βέβαια οι πιθανότητες εξασφάλισης κερδών αυξημένες.

Οι αισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις στηρίζονται κυρίως στην επιθετική νομισματική πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα η Federal Reserve, στη μείωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, αλλά και στην αύξηση της αναλογίας κερδών ανά μετοχή των εταιρειών του S&P 500 λόγω της αυξημένης βιομηχανικής παραγωγής για την επαναδημιουργία αποθεμάτων. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Λέβκοβιτς θεωρεί ότι ο χαρακτηρισμός «μεταβατικό» για το τρέχον έτος είναι ο ορθότερος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναλυτή της SalomoSmith Barney στη διάρκεια του έτους ο S&P 500 θα ενισχυθεί κατά 13% με 17,5% στις 1.300 και 1.350 μονάδες αντίστοιχα, ενώ για τον Dow Jones Industrial Average η προβλεπόμενη άνοδος είναι μικρότερη και περιορίζεται στο 8% δηλαδή περίπου στις 10.800 μονάδες. Επίσης, οι πολλαπλασιαστές της αγοράς δεν αναμένεται να αυξηθούν αισθητά με την αναλογία των κερδών ανά μετοχή για τον S&P 500 το 2002 να διαμορφώνεται στο 24X, αν και για μία ακόμα φορά πρέπει να θυμίσουμε στους επενδυτές ότι, εξαιρώντας τις τηλεπικοινωνιακές μετοχές, ο πολλαπλασιαστής 17X παραμένει ιδιαίτερα λογικός.

Στη διάρκεια του 2000 ο S&P 500 υποχώρησε κατά 10,1% και κατά 13% το 2001, καθώς οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν επαληθεύτηκαν. Ταυτόχρονα, οι όποιες ψευδαισθήσεις για την ικανότητα της Νέας Οικονομίας να εξαλείψει ή να περιορίσει τις κυκλικές κρίσεις διαλύθηκαν. H τελευταία φορά κατά την οποία ο S&P 500 παρουσίασε ζημίες για δύο κατά σειράν έτη ήταν το 1973-74, όταν η πετρελαϊκή κρίση αποσταθεροποίησε τις δυτικές οικονομίες. Ομως, η πτώση των δεικτών στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων δεν αντικατοπτρίζει μια συνολική αποσταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά αποδεικνύει ότι η βασική αιτία είναι οι υπέρμετρες επενδύσεις σε τεχνολογικά προϊόντα και εφαρμογές που ακολούθησαν μετά τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την επίλυση του «προβλήματος του 2000». Ετσι, αν εξαιρέσουμε τις λιγότερες από 100 τηλεπικοινωνιακές και τεχνολογικές μετοχές που περιλαμβάνει ο S&P 500, τότε το 2000 ο δείκτης θα είχε ενισχυθεί σε ποσοστό υψηλότερο του 10,5%. Μετά από αυτό ο καθένας μπορεί να καταλάβει τη σημασία της βαρύτητας του κάθε κλάδου και τη δυναμική που έχει στη διαμόρφωση του δείκτη πριν διατυπώσει ευρεία συμπεράσματα για τη γενική κατάσταση της οικονομίας αλλά και αυτό που αποκαλούμε bear market.

Κανονικές συνθήκες

Τους τελευταίους μήνες έχουμε ακούσει αρκετά σχόλια από επενδυτές που επιθυμούν να αγοράσουν μετοχές αλλά και από όσους επιθυμούν να πουλήσουν, σύμφωνα με τα οποία οι αγορές επιστρέφουν σε κανονικές συνθήκες. Σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους, οι αγορές υπό κανονικές συνθήκες παρέχουν αποδόσεις υψηλότερες του 20% όταν εισέρχονται στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης. Τι ακριβώς σημαίνει όμως υπό κανονικές συνθήκες; Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Τα καλύτερα λειτουργικά περιθώρια που παρουσίασε ο κλάδος στο πρόσφατο παρελθόν ήταν αισθητά χαμηλότερα αυτών των αρχών της δεκαετίας του ’80. Εκτός αυτού, ξεκινάμε ξανά από αρκετά χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικής δυνατότητας σε σύγκριση με το 1991, κάτι που σημαίνει χαμηλότερα περιθώρια κερδοφορίας στο άμεσο μέλλον. Ετσι τα ομαλοποιημένα περιθώρια κερδοφορίας δεν δείχνουν να επιστρέφουν μεταξύ 12%-14% των τελών της δεκαετίας του ’90 που οι επενδυτές θεωρούν ως «κανονικά» περιθώρια κερδοφορίας. H «φούσκα» δεν ήταν μόνο ένα χρηματιστηριακό φαινόμενο, αλλά και μια περίοδος υπέρογκων κεφαλαιακών επενδύσεων που είναι εξαιρετικά απίθανο να επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον.

Δίχως αμφιβολία, η κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών το 2002 θα είναι η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, κάτι που μπορεί να προκύψει από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, σε μια περίοδο που τα αποθέματα των επιχειρήσεων συρρικνώνεται και η ζήτηση παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αρκετοί επενδυτές φοβούνται μήπως οι καταναλωτές, υπό το βάρος των απολύσεων, των χρηματιστηριακών ζημιών αλλά και τα υψηλά χρέη, αποδειχθούν το 2002 ο αδύναμος κρίκος στο σενάριο της ανάκαμψης. Αν και ο προβληματισμός αυτός είναι λογικός, πρέπει να θυμίσουμε ότι υπάρχουν ακόμα 124 εκατ. Αμερικανών που θα έχουν εργασία. Οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορούν να απεγκλωβίσουν την οικονομία από την ύφεση καθώς θα συνεχίσουν να ωφελούνται από τη φθηνή ενέργεια, τη χαμηλότερη φορολογία και την αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων, συνδυασμός που ενισχύει την καταναλωτική δύναμη του συνόλου κατά 150 δισ. δολάρια.

Περιθώρια κερδοφορίας

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 5 εκατ. απολυμένους, αν υποθέσουμε ότι ο καθένας κερδίζει ετησίως 30.000 δολάρια, δηλαδή έχει το μέσο εισόδημα των ΗΠΑ. Υπό την έννοια αυτή, αν και οι απολύσεις δυσχεραίνουν τη ζωή των οικογενειών που τις υφίστανται, δεν διαταράσσουν τη λειτουργία της οικονομίας. Εκτός αυτού, οι μαζικές απολύσεις θεωρούνται η απάντηση στο πώς θα βελτιωθούν τα περιθώρια κερδοφορίας, αλλά σε πρώτη φάση το κόστος των αποζημιώσεων επιβαρύνει σοβαρά τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Λογικά, οι απολύσεις αυτές δεν θα συνεχισθούν το 2002, άρα οι επιχειρήσεις θα έχουν αισθητά χαμηλότερες δαπάνες, έχοντας ταυτόχρονα αυξήσει τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Αυτό είναι ένας δεύτερος καλός λόγος για τη συνολική αύξηση της κερδοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι όποιες εκτιμήσεις των ειδικών γίνονται υπό την αίρεση διάφορων εξωγενών και απρόβλεπτων παραγόντων, η συμμετοχή των οποίων στη διαμόρφωση των χρηματιστηριακών τάσεων είναι καθοριστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT