Ρευστοποιήσεις κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές

Ρευστοποιήσεις κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, διότι επανήλθαν οι αμφιβολίες για το πόσο υπερβολικά υψηλές είναι οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών, αλλά και λόγω της ανησυχίας για την πορεία της διεθνούς οικονομίας μετά την ύφεση λόγω κορωνοϊού. Στην έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές σε διεθνή κλίμακα, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε τη σοβαρότερη μεταπολεμική ύφεση σε συνδυασμό με τη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 90% των οικονομιών του πλανήτη – η προηγούμενη χειρότερη επίδοση ήταν στο Μεγάλο Κραχ την περίοδο 1930-1932, όταν το 85% των οικονομιών του πλανήτη βρισκόταν σε ύφεση. Οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο. Επιπλέον, εν αναμονή τελούσαν και για τη σημερινή συνεδρίαση της Fed (Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ), αναφορικά με τις εκτιμήσεις της για τυχόν ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης.

Στην αμερικανική αγορά χθες, πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones υποχωρούσε 0,70% και ο S&P 500 κατά 0,43%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση της τάξεως του 1,22%, κυρίως εξαιτίας της σύστασης των αρμοδίων αρχών της Ε.Ε. προς τα πιστωτικά ιδρύματα να μην δώσουν μερίσματα τουλάχιστον έως την εκπνοή του 2021.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με -1,57%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -1,55%, με -1,49% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, με -1,82% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και με -2,11% ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Τον τόνο για την καθοδική πορεία στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου έδωσαν οι κλαδικοί δείκτες των τραπεζών και των εταιρειών πετρελαιοειδών. Λόγου χάριν, από τα χαμηλότερα επίπεδα στη διάρκεια της καραντίνας ο κλαδικός δείκτης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ε.Ε. έχει σημειώσει ανάκαμψη 46%, αλλά χθες είχε απώλειες 3,8% λόγω ρευστοποίησης κερδών. Οι κολοσσοί της ενέργειας, όπως η Royal Dutch Shell και η Total, εμφάνισαν πτώση από 3% έως 4,5%, κυρίως διότι οι συναλλασσόμενοι προβληματίζονται με την πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου.

Οι επενδυτές διερωτώνται εάν η πρόσφατη νέα έξαρση κρουσμάτων σε διεθνή κλίμακα θα αντισταθμίσει τις δεσμεύσεις των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών να παρατείνουν τη μείωση της παραγωγής τους. Το αργό Ν. Υόρκης είχε απώλειες 8 σεντς, στα 38,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent εξασθένησε 20 σεντς, στα 40,60 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, το ευρώ ανήλθε 0,5% προς το δολάριο, στο 1,1345 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή