Πτώση στο Χρηματιστήριο, άνοδος για τραπεζικές μετοχές

Πτώση στο Χρηματιστήριο, άνοδος για τραπεζικές μετοχές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες ωστόσο ήταν σχετικά περιορισμένες κυρίως λόγω των τοποθετήσεων που σημειώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο και σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι διορθώσεις στον Γενικό Δείκτη είναι αναμενόμενες, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ύστερα και από τη διάσπαση των 680 μονάδων την περασμένη εβδομάδα, καθώς μετά το ράλι που καταγράφει η αγορά από χαμηλά του Μαρτίου και το οποίο ξεπερνάει το 40%, είναι λογικό κάποια χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών στα υψηλά τριμήνου που βρίσκεται το Χ.Α. Το μομέντουμ πάντως παραμένει θετικό ειδικά μετά και την ενίσχυση που έχει σημειώσει η συναλλακτική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, ενώ η αγορά συνεχίζει να κινείται στα βήματα των διεθνών χρηματιστηρίων.

Ο τραπεζικός κλάδος έπειτα από πέντε συνεχόμενα μηνιαία αρνητικά κλεισίματα από την αρχή του έτους, έχει πλέον πάρει τη σκυτάλη στην κούρσα ανάκαμψης του Χ.Α. παρά τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών της MSCI πριν από μερικές ημέρες, με τους διεθνείς οίκους να δίνουν υψηλότερες τιμές-στόχους σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στο ταμπλό για τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές, προσφέροντας έτσι σημαντικό στήριγμα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 678,68 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ του -1,07% και του +0,76%, και ο τζίρος ανήλθε στα 90,21 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,65%, στις 1.641,20 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,68% στις 905,22 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2% στις 390,87 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +4,03%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +3,15%, την Eurobank στο +0,84% και την Εθνική Τράπεζα στο +0,59%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε έκθεσή της η Goldman Sachs αν και μείωσε κατά 4% σε μέσο όρο τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο για τις περισσότερες βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό. Για την Eurobank μείωσε την τιμή-στόχο κατά 13% και στα 0,63 ευρώ, δίνοντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 47%, για την Alpha Bank μείωσε την τιμή-στόχο κατά 2% και στο 1,34 ευρώ, βλέποντας περιθώριο ανόδου 100%, για την Εθνική αύξησε την τιμή-στόχο κατά 2% και στο 1,94 ευρώ, δίνοντας περιθώριο ανόδου 34% και για την Τράπεζα Πειραιώς μείωσε την τιμή-στόχο κατά 4% και στο 1,10 ευρώ, βλέποντας πτώση της τάξης του 28%.

Επιστρέφοντας στα του Χ.Α., όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου (677 – 684 μονάδες). Αν ξεπεράσει αυτή τη ζώνη τιμών το επόμενο πεδίο ισχυρής προσφοράς βρίσκεται στη ζώνη 720 – 725 μονάδων. Για την επίτευξη των 800 μονάδων θα απαιτηθούν συναλλαγές και ευρύτερη δραστηριοποίηση δυνάμενων από την αγορά, καθώς στον καθοδικό οίστρο του τέλους Φεβρουαρίου και του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου υπήρξαν 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις στις οποίες ο Γενικός Δείκτης έγραψε συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή