Στα 4,4 εκατ. τα κέρδη του ομίλου Quest το πρώτο τρίμηνο

Στα 4,4 εκατ. τα κέρδη του ομίλου Quest το πρώτο τρίμηνο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aύξηση πωλήσεων και οριακή μείωση καθαρών κερδών παρουσίασε ο όμιλος Quest Συμμετοχών στο α΄ τρίμηνο του 2020. Παράλληλα η διοίκηση της επιχείρησης σημειώνει ότι είναι διαχειρίσιμα μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα της περιόδου περιορισμού της κίνησης (lockdown). Κάμψη 15% παρουσιάζει οι κλάδος εμπορίας προϊόντων πληροφορικής (InfoQuest, you.gr κ.λπ.) και  ηλεκτρονικών συναλλαγών (cardlink), ενώ ανεπηρέαστος παρέμεινε ο κλάδος των υπηρεσιών πληροφορικής (Unisystems). Αντίθετα, σε ανοδική πορεία είναι ο κλάδος των ταχυδρομικών υπηρεσιών (ACS) και της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Aναφορικά με τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 147,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 κατά 18,2%. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), εξαιρουμένων δηλαδή των κερδών/ζημιών από επενδυτικές δραστηριότητες, σημείωσαν αύξηση 6% και ανήλθαν σε 12,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 4,44 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 2%. Τη μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις α΄ τριμήνου 2020 έδωσε εκ νέου ο κλάδος εμπορίας προϊόντων πληροφορικής (InfoQuest, iSquare κ.λπ.) με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 23,8%, φτάνοντας τα 90,9 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημαντική αύξηση εσόδων παρουσίασε και ο κλάδος υπηρεσιών πληροφορικής (Unisystems) κατά 20% φτάνοντας τα 30,4 εκατ. ευρώ. Αισθητή ήταν και η αύξηση των μεγεθών της ACS, η οποία είδε στο α΄ τρίμηνο τα έσοδά της να διευρύνονται κατά 9,7% κλείνοντας στα 27,1 εκατ. ευρώ.

Κάμψη πωλήσεων κατά 13,4% σημείωσε μόνον η Cardlink, τα έσοδα της οποίας διαμορφώθηκαν σε 8,2 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο τομέας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σημείωσε υπερδιπλασιασμό εσόδων στο 1,98 εκατ. ευρώ μετά και την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 13,5MW στη διάρκεια του 2019. Τα μέτρα περιορισμού (lockdown), σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Quest, επηρεάζουν τα αποτελέσματα του Απριλίου και κατ’ επέκταση του δευτέρου τριμήνου. Παράλληλα εκτιμάται ότι η πανδημία COVID-19 ενδεχομένως θα επηρεάσει και τα επόμενα τρίμηνα, ανάλογα με την περαιτέρω εφαρμογή έκτακτων μέτρων, αλλά και την πορεία ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Η εμπορία προϊόντων πληροφορικής είναι η δραστηριότητα του ομίλου που επλήγη περισσότερο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής. H μείωση των εσόδων ωστόσο αντισταθμίστηκε από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, που αντικατέστησαν ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων των φυσικών καταστημάτων, τις κυβερνητικές παρεμβάσεις (μείωση ενοικίων, εργασιακές ρυθμίσεις), που μείωσαν το λειτουργικό κόστος των εταιρειών, και την έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεων από τους πελάτες των εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή