Στην τελική ευθεία η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom

Στην τελική ευθεία η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει οριστικά μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου αλλά και για τις ρήτρες take or pay του 2019.

Επειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο τεχνικό μέρος της συμφωνίας για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, με την Gazprom να έχει αποδεχθεί εν μέρει το αίτημα της ΔΕΠΑ για αναπροσαρμογή της αναλογίας χρηματιστηριακής τιμής και αργού. Η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει αναλογία 40% χρηματιστηριακής τιμής και 60% πετρελαίου και η νέα συμφωνία κλείνει με αντιστροφή των ποσών έναντι πρότασης της ΔΕΠΑ για 80% τιμή χρηματιστηρίου και 20% τιμή αργού. Η νέα φόρμουλα τιμολόγησης αναμένεται να επικυρωθεί με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και να ισχύσει για τις ποσότητες αερίου που θα προμηθευτεί η ΔΕΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Για το 2021 η διοίκηση της ΔΕΠΑ θα ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας και την πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Οι χαμηλότερες τιμές προμήθειας αερίου από την Gazprom θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΠΑ να προχωρήσει σε μια πιο ανταγωνιστική πολιτική με στόχο την ανάκτηση μεριδίου της στην αγορά, το οποίο το πρώτο εξάμηνο έχει υποχωρήσει στο 30%-33%. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ από τη Μytilineos, η οποία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 40% της αγοράς, ενώ η νέα συμφωνία μακροπρόθεσμης προμήθειας φυσικού αερίου που διασφάλισε πρόσφατα με την Gazprom δημιουργεί προϋποθέσεις για ακόμη πιο ανταγωνιστική πολιτική.

Οσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα των take or pay, η ΔΕΠΑ κατάφερε μέσω των διαπραγματεύσεων να περιορίσει το κόστος για το 2019 από συμβατικές ποσότητες αερίου που δεν απορρόφησε, από τα 130 εκατ. ευρώ στα 46 εκατ. ευρώ. Τα τελικά ποσά έκλεισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, ενώ για τις ρήτρες take or pay του 2020 οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. 

Η ιδιωτικοποίηση

Tιμή φυσικού αερίου και ρήτρες take or pay αποτελούν σημαντικές παραμέτρους της σύμβασης με την Gazprom. Δεδομένου ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σε όγκο και διάρκεια μακροχρόνιο συμβόλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θεωρείται κομβικής σημασίας και για την αποτίμηση της εταιρείας ενόψει της ιδιωτικοποίησης, η διαδικασία της οποίας βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης από το ΤΑΙΠΕΔ των υποψήφιων επενδυτών για την κατάρτιση της short list, που θα περάσει στο στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μέσα στον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή