Στα 35,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το α΄ τρίμηνο

Στα 35,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το α΄ τρίμηνο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το lockdown επηρέασε αρνητικά τα μεγέθη του ΟΠΑΠ. Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου σημείωσαν για πρώτη φορά ουσιαστική μείωση μέσα σε ένα τρίμηνο, μετά το 2013 που άλλαξε χέρια ο οργανισμός. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, ο τζίρος του ομίλου ΟΠΑΠ διαμορφώθηκε σε 885,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας κάμψη κατά 18,3%. Ο τζίρος αυτός δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από τα καταστήματα Play και τα παιγνιομηχανήματα.

Τα ακαθάριστα έσοδα (gross gaming revenues ή GGR), δηλαδή ο τζίρος μείον τα κέρδη των παικτών, διαμορφώθηκαν σε 328,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 17,1%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) παρουσίασαν κάμψη 23,6% και διαμορφώθηκαν σε 86,4 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), εξαιρουμένων δηλαδή των έκτακτων εσόδων/εξόδων, σημείωσαν υποχώρηση κατά 15,6%. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 35,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας κάμψη κατά 37,8%. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 28,6%.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ απέδωσε την υποχώρηση των οικονομικών μεγεθών α΄ τριμήνου στα μέτρα περιορισμού της κίνησης (lockdown). Σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού, τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) σε επαναλαμβανόμενη βάση, μέχρι δηλαδή πριν από την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ (13 Μαρτίου), ήταν αυξημένα κατά 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Πάντως, η διοίκηση του ΟΠΑΠ πρόκειται να προχωρήσει στη διανομή πρόσθετου μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή ή 100,5 εκατ. ευρώ συνολικά. Την πρόταση θα πρέπει να εγκρίνουν οι μέτοχοι του οργανισμού στην ετήσια τακτική Γ.Σ. της 25ης Ιουνίου 2020. Ως ημερομηνία έναρξης πληρωμής ορίστηκε η Τρίτη 11 Αυγούστου 2020. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διένειμε τον περασμένο Φεβρουάριο, για τα κέρδη του 2019, μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή ή περίπου 330 εκατ. ευρώ συνολικά.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τον ΟΠΑΠ είχε δύο όψεις», σχολίασε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας. «Από τη μία», πρόσθεσε, «πετύχαμε σημαντική ανάπτυξη, που προήλθε κυρίως από τις δραστηριότητες των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και του στοιχηματισμού, έως τις 13 Μαρτίου. Από την άλλη, από τις 14 Μαρτίου και μετά, ανεστάλη η λειτουργία του εμπορικού δικτύου μας, γεγονός που επέφερε σοβαρή μείωση των εσόδων του ομίλου». Ωστόσο, συμπλήρωσε ο κ. Κάρας, καταγράψαμε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα συνολικά, ενεργοποιώντας αμέσως το πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους και ενισχύοντας τη ρευστότητά μας.

Από τις 11 Μαΐου, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι πλανόδιοι πωλητές της «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» επανεκκίνησαν τις δραστηριότητές τους, ενώ το δίκτυο καταστημάτων PLAY ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του από τις 8 Ιουνίου, «υπό αυστηρούς περιορισμούς και προληπτικά μέτρα, καθώς η ασφάλεια των πρακτόρων και των πελατών μας έχει πάντα προτεραιότητα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κάρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΠΑΠ εκθείασε τόσο την άμεση προσαρμογή της εταιρείας και του δικτύου στη νέα πραγματικότητα και τις νέες συνθήκες εργασίας, όσο και την αποφασιστικότητα που επέδειξε για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Ο ίδιος σημείωσε ότι η επαναλειτουργία επιτεύχθηκε στο 99%, από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Παρά τη μέχρι στιγμής ικανοποιητική απόδοση, μετά την άρση της καραντίνας, όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφθεί, προκειμένου η απόδοση του ομίλου ΟΠΑΠ να φτάσει και πάλι στα συνήθη επίπεδα. Ο αντίκτυπος μάλιστα του β΄ τριμήνου θα είναι μεγαλύτερος καθώς το δίκτυο παρέμεινε κλειστό για περίπου μισό τρίμηνο. Ακόμη, στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται ότι ο τελικός αντίκτυπος στο σύνολο της χρονιάς δεν είναι σαφής επί του παρόντος, καθώς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για κοινωνικές αποστάσεις, την απουσία προσφορών αθλητικών γεγονότων καθώς και τον ρυθμό της μακροοικονομικής ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή