Προβληματισμοί για την εφαρμογή του ΦΠΑ στις οικοδομές

Προβληματισμοί για την εφαρμογή του ΦΠΑ στις οικοδομές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από έξι χρόνια συνεχών αναβολών τίθεται σε εφαρμογή από την 1-1-2003 ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στις οικοδομές με παράλληλη κατάργηση του γνωστού φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ). Οι προβληματισμοί όμως για το οικονομικό επιτελείο είναι αρκετοί και εστιάζονται αφενός στο συντελεστή (18% ή 8%) με τον οποίο θα γίνονται οι αγοραπωλησίες και αφετέρου στην αντίδραση της αγοράς δηλαδή στα κοινωνικά προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν από την αύξηση της τιμής της στέγης.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες σκέψεις που έχουν διατυπωθεί στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για εφαρμογή συντελεστή στις οικοδομές 8%. Βέβαια, το υπουργείο θα πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση τη μείωση του συντελεστή από το 18% στο 8%.

Στόχος όπως αναφέρουν είναι ο ΦΠΑ να είναι στα επίπεδα που είναι σήμερα ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων δηλαδή 11% και 9%.

Το νέο καθεστώς, που θα ισχύσει από το νέο έτος βλέπουν θετικά οι κατασκευαστικές εταιρείες που ευελπιστούν στην εξυγίανση της κτηματαγοράς.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η εφαρμογή του ΦΠΑ θα αποτελέσει το πρώτο βήμα εξυγίανσης του κλάδου και δημιουργίας νέων επενδυτικών ευκαιριών, όπως την ενεργοποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας και του leasing επαγγελματικών ακινήτων. Μάλιστα τονίζουν ότι ο λόγος που η κτηματαγορά δεν προσελκύει «σοβαρούς» επενδυτές και νέα κεφάλαια οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι συναλλαγές γίνονται συχνά στο περιθώριο των νόμων του κράτους όσο και εξαιτίας του απαγορευτικού φορολογικού καθεστώτος.

Η άλλη πλευρά -του υπουργείου οικονομικών- οι υπηρεσίες του οποίου εισηγούνται διαρκώς την αναβολή της επιβολής του ΦΠΑ, υποστηρίζει ότι το μέτρο θα προκαλούσε αύξηση στην τιμή της στέγης και συνεπώς κοινωνικά προβλήματα. Επισημαίνουν επίσης, ότι ο ΦΠΑ δεν μπορεί να επιβληθεί επί της αντικειμενικής αξίας, όπως συμβαίνει με τον ΦΜΑ αλλά μόνο επί της αγοραίας τιμής των ακινήτων.

Πάντως στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι από το 2003 η κατάργηση όλων των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα και η θέσπιση ενός νέου ετήσιου φόρου κατοχής παράλληλα με το ΦΠΑ στις οικοδομές.

Ο φόρος θα προσδιορίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν κάθε έτος μαζί με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης φόρο που θα ισούται με το 0,2% της αξίας του ακινήτου.

Στο μεταξύ, η αναστάτωση και οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όπου αυξήθηκαν σε 28 δήμους οι αντικειμενικές αξίες φαίνεται να κοπάζει αφού στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η μη εφαρμογή των νέων τιμών και μάλιστα δεν αποκλείεται η μείωσή τους. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα επανεξετασθούν οι αντικειμενικές αξίες συνολικά στους 74 δήμους, που προσέφυγαν στη Δευτεροβάθμια επιτροπή ενώ τονίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στον υπουργό Οικονομικών και να ζητήσουν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών όλοι οι δήμοι της χώρας.

Η άκαιρη απόφαση του οικονομικού επιτελείου για αύξηση των αντικειμενικών αξιών στους 28 δήμους και ο σάλος που δημιουργήθηκε στην αγορά οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην αναβολή αύξησης των τιμών των αγροτεμαχίων. H διετία που δύναται το υπουργείο Οικονομικών να αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες έχει παρέλθει από το Νοέμβριο και πλέον το θέμα θα επενεξετασθεί την Ανοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT