Περιορισμένη άνοδος 0,29% στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος 0,29% στο Χρηματιστήριο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στη μεταβλητότητα σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και οι διεθνείς αγορές, με τον Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί αρκετά ενδοσυνεδριακά… σκαμπανεβάσματα και να καταλήγει να κλείσει με μικρά κέρδη, τη στιγμή που και η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε ρυθμούς σε σχέση με τους μέσους όρους του τελευταίου διαστήματος. Το θετικό γύρισμα των τραπεζών καθώς και το ράλι στη μετοχή της Aegean (+6,5%) «έσωσαν» την αγορά από ένα ακόμη αρνητικό κλείσιμο, βάζοντας ένα στοπ στην ισχυρή διόρθωση των προηγούμενων τριών ημερών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε το εκρηκτικό ράλι των ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων (λήξης 2029) να υποχωρούν στο 1,26%, έχοντας σημειώσει βουτιά της τάξεως του 69% από τα υψηλά του Μαρτίου (4%), ενώ το νέο 10ετές, που εκδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας, είδε την απόδοσή του να υποχωρεί στο 1,37% στη «σκιώδη αγορά», σε σχέση με το 1,568% που ήταν το επιτόκιο την ημέρα της έκδοσης, μια πτώση της τάξεως του 13%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 0,29% στις 646,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 58,87 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,82% στις 1.570,31 μονάδες, στο -2,26% και στις 846,15 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,55% στις 353,33 μονάδες.

Τα συσσωρευμένα κέρδη των τριών συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων έβαλαν στον πειρασμό όσους τόλμησαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά να κατοχυρώσουν κέρδη και να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα της αγοράς, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης από την Beta Securities. Με τα νούμερα της πανδημίας να βρίσκονται παγκοσμίως σε υψηλό επίπεδο, οι επενδυτές θεώρησαν ότι η διαδρομή έως τα ιστορικά υψηλά των βασικών δεικτών των ΗΠΑ ήταν πρώιμη και υπεραισιόδοξη. Ως είθισται, οι εγχώριες τράπεζες δέχτηκαν το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων, καθώς μέρος των πρόσφατων συναλλαγών τους πραγματοποιήθηκε με ευκαιριακά κεφάλαια υψηλής συχνότητας. Οπως προσθέτει, η σημαντική επιτυχία της νέας έκδοσης της ελληνικής 10ετίας με χαμηλό επιτόκιο χάθηκε στη… μετάφραση, καθώς εκτός από το χαμηλό κουπόνι της έκδοσης δευτερογενώς καταγράφηκαν γρήγορες και αξιόλογες υπεραξίες, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό αρχικό ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή