Συνεχίζεται η διαμάχη της «Αττικός Ηλιος» με το Δημόσιο

Συνεχίζεται η διαμάχη της «Αττικός Ηλιος» με το Δημόσιο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα επεισόδιο προστέθηκε στη μακρά διαμάχη ανάμεσα στο Δημόσιο και τον ξενοδοχειακό όμιλο Μαντωνανάκη για το Grand Resort Lagonissi. Μετά τις θετικές για τον όμιλο αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου, η εταιρεία του «Αττικός Ηλιος» υπέβαλε αίτηση στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο, κατά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούσαν πρόστιμα τα οποία επέβαλε στην εταιρεία η πολεοδομία Μαρκοπούλου για πολεοδομικές παραβάσεις. Ομως οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, οπότε αυτή η πλευρά της υπόθεσης κλείνει οριστικά.

Οπως αποκάλυψε η «Κ», η «Αττικός Ηλιος» είχε ήδη κερδίσει στα δικαστήρια απαιτήσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ έναντι της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), από την οποία είχε μισθώσει το ακίνητο του Grand Resort Lagonissi (πρώην Ξενία Λαγονησίου). Οι δύο πλευρές τελικά ήρθαν σε συμβιβασμό για την οικονομική διαφορά, όμως η υπόθεση τελικώς δεν προχώρησε (βλ. 3.3.2020). Μετά τις θετικές για τα συμφέροντά της δικαστικές αποφάσεις, η «Αττικός Ηλιος» υπέβαλε αιτήσεις στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο, επικαλούμενη διαφορά ανάμεσα σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου (με τις οποίες επικυρώθηκαν διαιτητικές αποφάσεις) και του Συμβουλίου της Επικρατείας για αυθαίρετες κατασκευές στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Λαγονήσι. Προ ημερών, με τις υπ’ αριθμ. 1/2020, 2/2020, 3/2020 και 4/2020 αποφάσεις του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου οι αιτήσεις της εταιρείας απορρίφθηκαν. Κατά της αίτησης της «Αττικός Ηλιος» είχε παρέμβει ο Δήμος Μαρκοπούλου, στον οποίο υπάγεται η πολεοδομία που επέβαλε τα πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 και το 2016 με τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ (1397, 1399/15 και 1869, 1870/16) απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης που υπέβαλε η εταιρεία κατά των προστίμων που της είχαν επιβληθεί το 2003 και το 2010 από την πολεοδομία Μαρκοπούλου. Οι δύο πρώτες αποφάσεις αφορούσαν την (ανα)κατασκευή εννέα διώροφων bungalows δίπλα στη δυτική ακτή της ξενοδοχειακής εγκατάστασης, για τις οποίες είχε επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης περίπου 800.000 ευρώ. Οι δύο τελευταίες αφορούσαν σειρά παράνομων κατασκευών (υπόγειοι διάδρομοι από bungalows προς κέντρο θαλασσοθεραπείας, υπόγεια αποθήκη, υποσταθμός ρεύματος κ.ά.) για τις οποίες είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι, όπως ανέφερε στην «Κ» ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Κώστας Αλλαγιάννης, τα πρόστιμα ουδέποτε καταβλήθηκαν καθώς η εταιρεία προχώρησε σε νομιμοποίηση των παράνομων κατασκευών μέσω των σχετικών ρυθμίσεων της τελευταίας δεκαετίας. Επομένως, η κίνηση της «Αττικός Ηλιος» δεν αφορούσε την επιστροφή των προστίμων, αλλά πιθανότατα το σύνολο της σχέσης της εταιρείας με την ΕΤΑ, καθώς η εταιρεία υποστήριξε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ότι τουλάχιστον οι πρώτες κατασκευές προϋπήρχαν και δεν είχαν νομιμοποιηθεί με ευθύνη της ΕΤΑ.

Το «Ξενία Λαγονησίου» κατασκευάστηκε το 1960, έπειτα από απαλλοτρίωση έκτασης από το Δημόσιο (ακολούθησαν και άλλες προσθήκες στην έκταση τις επόμενες δεκαετίες), ενώ μισθώθηκε στην «Αττικός Ηλιος» το 1999.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή