Ισχυρή ανάκαμψη το 2021 «βλέπουν» οι τραπεζίτες

Ισχυρή ανάκαμψη το 2021 «βλέπουν» οι τραπεζίτες

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία τους ότι η οικονομική κρίση που δημιουργεί η πανδημία δεν θα οδηγήσει σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων αντίστοιχη με αυτήν του παρελθόντος και ότι η οικονομία θα ανακάμψει με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 εξέφρασαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κατά τις τοποθετήσεις τους στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Το τραπεζικό σύστημα θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων, το χρηματοδοτικό κενό των οποίων προσδιορίζεται, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά, στα 10 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν προσφέρει διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση τραπεζικών υποχρεώσεων ύψους έως 4 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα και σε συνδυασμό με τα μέτρα αναστολής στην πληρωμή των φόρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί από ίδιους πόρους των τραπεζών, καθώς και από τα χρήματα που θα διατεθούν μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείου Εγγυοδοσίας, τα οποία, όπως εκτίμησε ο επικεφαλής της ΕΤΕ, «θα βοηθήσουν να επέλθει ισορροπία και να καλυφθεί το κενό ρευστότητας που υπάρχει σήμερα στην αγορά».

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών βασίζονται στο σενάριο ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί μεταξύ 7,5%-8% και ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης. Στο βασικό της σενάριο η Τράπεζα Πειραιώς, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, προβλέπει ανάκαμψη το 2021 και επιστροφή στα επίπεδα του 2019 το 2022. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη δανειοδοτήσει επιχειρήσεις με περίπου 2,5 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις από την αρχή του χρόνου και προσβλέπει να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης υπογράμμισε ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, για ένα νέο, βιώσιμο και περισσότερο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας μας. «Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της πρόκλησης μέσω δύο μεγάλων projects που έχει αναλάβει και τα οποία θα αλλάξουν το επιχειρείν», σημείωσε. Το πρώτο είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «που θα οδηγήσει σε αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού», ενώ το δεύτερο αφορά το εθνικό εγχείρημα κάλυψης του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η προηγούμενη μακροχρόνια κρίση και δυσχεραίνει περαιτέρω η νέα ύφεση του 2020. Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος, όπως υπογράμμισε, είναι να γίνει αρωγός και σύμβουλος στην αποτελεσματικότερη διοχέτευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πράσινη οικονομία, στην ενέργεια, στον κλάδο τροφίμων, στην αναδιάταξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην ανάπτυξη του real estate μέσω αστικών αναπλάσεων και στην κινητοποίηση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε να μπούμε στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σημείωσε στην τοποθέτησή του πως η τράπεζα ενέκρινε από φέτος τα κεφάλαια κίνησης για το 2021 έτσι ώστε οι πελάτες της να έχουν από τώρα εξασφαλισμένη ρευστότητα. Ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι το 2020 δεν θα είναι μια χαμένη χρονιά και επεσήμανε ότι πρέπει από την κρίση να κεφαλαιοποιήσουμε καλύτερα το brand name της χώρας μας, κυρίως για να κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του τουριστικού κλάδου, «ο οποίος θα παραμείνει η βαριά βιομηχανία της χώρας». «Κατά την περίοδο του lockdown στόχος της τράπεζας ήταν η υποστήριξη των πελατών και κυρίως των ενήμερων και βιώσιμων επιχειρήσεων του πελατολογίου μας. Αναστείλαμε τα χρεολύσια μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Υποστηρίξαμε τις ενήμερες επιχειρήσεις διότι πιστεύουμε ότι μια δεύτερη γενιά κόκκινων δανείων θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο», σημείωσε ο κ. Καραβίας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή