ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλήρη συμμόρφωση με το εμπάργκο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα δηλώνει η Ένωση Εφοπλιστών

pliri-symmorfosi-me-to-empargko-ton-ipa-sti-venezoyela-dilonei-i-enosi-efopliston-2383443

Την διαβεβαίωση πως η ελληνική ναυτιλία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ για απαγόρευση εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών με την Βενεζουέλα και άλλες χώρες ανακοίνωσε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Ειδικότερα τη Δευτέρα (15/6/2020) και στον απόηχο των κυρώσεων που πρόσφατα επεβλήθησαν από την αμερικανική κυβέρνηση εναντίον πλοίων ελληνικών συμφερόντων, ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης, συναντήθηκε με τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, στην πρεσβευτική κατοικία.

Σύμφωνα με την ΕΕΕ ο Θ. Βενιάμης «σημείωσε εμφατικά ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι προσηλωμένη στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να συνιστά στα μέλη της να απέχουν από επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη Βενεζουέλα έως ότου υπάρξει αλλαγή των συνθηκών». Δήλωσε δε απερίφραστα ότι «η ΕΕΕ στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου διοχετεύει ανελλιπώς στα μέλη της πληροφορίες για την επιβολή περιοριστικών μέτρων και κυρώσεων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη κατά συγκεκριμένων χωρών, καλώντας τα να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για την εφαρμογή όλων των σχετικών οδηγιών».

Ο αμερικανός πρέσβης, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η ΕΕΕ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν αυστηρά τις οδηγίες τους σχετικά με την Βενεζουέλα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πλοία ελληνικών συμφερόντων θα έχουν αίσια έκβαση ύστερα και από τις πρόσφατες δηλώσεις των σχετικών εταιρειών για παύση κάθε εμπορικής δραστηριότητας με τη Βενεζουέλα».

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «επανέλαβαν τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, όπου η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τη μεταφορά του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου των ΗΠΑ, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες». «Επίσης, επαναβεβαίωσαν τη δεδηλωμένη αμοιβαία επιθυμία για διατήρηση των σχέσεων αυτών και σφυρηλάτηση ακόμη δυνατότερων».