Συμμαχίες ενεργειακών εταιρειών στη μάχη για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Συμμαχίες ενεργειακών εταιρειών στη μάχη για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη αναδιάταξη του ενεργειακού τοπίου στη χώρα οδηγεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία πέρασε από χθες στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Αν και το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προέκρινε χθες 7 επενδυτικά σχήματα για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού από τα 9 συνολικά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, στο τέλος της διαδρομής εκτιμάται ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ δύο ή το πολύ τριών σχημάτων που θα προκύψουν από συμπράξεις μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Οι σχετικές ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και αναμένεται να πυκνώσουν στην πορεία προς την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, φέρνοντας κοντά για πρώτη φορά ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους της χώρας, εξέλιξη που, στον βαθμό που ολοκληρωθεί, θα σηματοδοτήσει έναν ευρύτερο κύκλο επιχειρηματικών ανακατατάξεων στον ενεργειακό κλάδο. Παράγοντες με γνώση των εξελίξεων διαβλέπουν μια αντίστοιχη εξέλιξη με αυτή που παρατηρήθηκε στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όπου οι τέσσερις βασικοί διεκδικητές συνενώθηκαν σε μία κοινοπραξία στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Τα νέα διευρυμένα επενδυτικά σχήματα θα προκύψουν μεταξύ των ελληνικών ομίλων και κοινοπραξιών που προκρίθηκαν στο σύνολό τους για την επόμενη φάση (Motor Oil – ΔΕΗ, ΕΛΠΕ – Edison, Κοπελούζος, ΤΕΡΝΑ, Mytilineos), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσουν οι δύο ξένοι επενδυτές που προκρίθηκαν, και συγκεκριμένα η Shell και η MET Group με έδρα την Ελβετία. Εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ την Ολλανδική Vitol –η οποία είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για τα ΕΛΠΕ– και την Power Globe από το Κατάρ.

Αυτό που πρωτίστως καθορίζει τις κινήσεις των εγχώριων ενεργειακών ομίλων στη διαδρομή για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ είναι ο περιορισμός του ρίσκου από τα μακροχρόνια συμβόλαια της ΔΕΠΑ που περιέχουν ρήτρες take or pay, γεγονός που σημαίνει διασφάλιση μεγάλων καταναλώσεων. Αυτό το ζητούμενο έφερε κοντά από την πρώτη φάση του διαγωνισμού τη Motor Oil και τη ΔΕΗ, συμμαχία που αποτέλεσε και τη μεγάλη έκπληξη του διαγωνισμού. Μέσω της ΔΕΗ, η Motor Oil διασφαλίζει αυξημένες καταναλώσεις φυσικού αερίου καθώς απορροφά το 50% του αερίου που διαθέτει η ΔΕΠΑ στην εσωτερική αγορά. Το σχήμα Motor Oil – ΔΕΗ αναμένεται να διευρυνθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου και πιθανότητα και της ΤΕΡΝΑ. Σχετικές συζητήσεις μεταξύ των τριών εταιρειών βρίσκονται σε εξέλιξη και, στον βαθμό που καταλήξουν, θα δημιουργηθεί ένας πολύ ισχυρός πόλος που θα ανταγωνιστεί τα ΕΛΠΕ, τα οποία συμμετέχουν στον διαγωνισμό από κοινού με την ιταλική Edison και μπαίνουν στην κούρσα με το πλεονέκτημα των υψηλών καταναλώσεων για τις μονάδες της Elpedison και των διυλιστηρίων.

Ο τρίτος ισχυρός διεκδικητής είναι η Mytilineos, η οποία στο μεταξύ έχει καταφέρει να χτίσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην αγορά του φυσικού αερίου συγκεντρώνοντας συνολικά μερίδιο άνω του 40%, καθώς και συμβόλαιο 10ετούς διάρκειας με τη ρωσική Gazprom, εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικές τιμές προμήθειας για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον». Τα υψηλά μερίδια της Μytilineos στην αγορά φυσικού αερίου δεν εμποδίζουν τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, που, όπως αναφέρουν, «έχουν βρεθεί οι τρόποι για να ξεπεραστούν προβλήματα ανταγωνισμού». Αν και απόφαση της εταιρείας είναι να κινηθεί αυτόνομα στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, «οι κεραίες της είναι ανοικτές και για συμμαχίες».

Στο παρά πέντε

Οι όποιες συμφωνίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα κλείσουν στο παρά πέντε της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, αφού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν πολλές παράμετροι. Στον βαθμό πάντως που πράγματι δημιουργηθούν τρία ισχυρά επενδυτικά σχήματα, το πού θα καταλήξει το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ θα κρίνει και τις ευρύτερες ανακατατάξεις στον ενεργειακό κλάδο, καθώς ο επενδυτής που θα αναδειχθεί από τον διαγωνισμό θα έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση του στη λιανική αγορά φυσικού αερίου μέσω της ΕΠΑ Αττικής, εξέλιξη που θα ωθήσει τους υπολοίπους σε κινήσεις ενδυνάμωσης αντίστοιχου βεληνεκούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή