Επενδυτικό ενδιαφέρον για το project Galaxy της Alpha

Επενδυτικό ενδιαφέρον για το project Galaxy της Alpha

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού της Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας δρομολογεί έως τα τέλη του μήνα τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Neptune, ανοίγοντας παράλληλα τη διαδικασία της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το project Galaxy.

Το ενδιαφέρον που θα υπάρξει για το project Galaxy, που περιλαμβάνει την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal σε συνδυασμό με την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων έως 10,5 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει ισχυρό τεστ για το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη μετά COVID εποχή και οι ενδείξεις κάνουν λόγο για περίπου οκτώ επενδυτικά σχήματα, που έχουν μπει στη διαδικασία των virtual data rooms.

Μεταξύ αυτών η PIMCO, το Apollo, η Bain Capital, το Cerberus, το Lοonestar και η Varde, ενώ εκτός είναι η Fortress, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει επικρατήσει στη διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων με την επωνυμία Neptune, η διαδικασία πώλησης του οποίου τρέχει παράλληλα.

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών λόγω της πανδημικής κρίσης είχε «παγώσει» το ενδιαφέρον των επενδυτών, που πλέον αναζωπυρώνεται με βάση, όμως, τα νέα δεδομένα που θα αφήσει πίσω της η ύφεση στην οικονομία. Τα νέα δεδομένα που μοιραία θα οδηγήσουν σε αύξηση των κόκκινων των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθιστούν τον ρόλο των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαχείρισης NPEs κομβικό. Εντούτοις, οι όροι βάσει των οποίων τοποθετούνται πλέον στην ελληνική αγορά είναι πιο περίπλοκοι, λαμβάνοντας υπόψη τον υφεσιακό κύκλο της οικονομίας και την επιδείνωση της ικανότητας αποπληρωμής των δανείων και ρευστοποίησης των ακινήτων που φέρουν ως εξασφάλιση τα δάνεια που τιτλοποιούνται.

Ο τρίτος πόλος

Η διοίκηση της Alpha Bank έχει θέσει στο επίκεντρο της συναλλαγής του project Galaxy, την πώληση της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη Cepal, η οποία θα αποτελέσει τον τρίτο βασικό πόλο στην αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων μαζί με τη FPS και την Intrum. Η τιτλοποίηση για την οποία η τράπεζα θα αιτηθεί την ένταξή της στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» διαρθρώνεται σε τρία χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για δύο χαρτοφυλάκια λιανικής ύψους 7,5 δισ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ και όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν κληθεί να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές αφενός για τη Cepal σε συνδυασμό είτε με τα δύο χαρτοφυλάκια λιανικής είτε και για τα τρία χαρτοφυλάκια μαζί.

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση της Cepal αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συναλλαγής του Galaxy και θα κρίνει και το ύψος του τιμήματος σε συνδυασμό με τη σύμβαση μακροχρόνιας συνεργασίας που θα υπογράψει η Alpha Bank με τον προτιμητέο επενδυτή για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων της τράπεζας. Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, η τράπεζα θα αναθέσει στη νέα Cepal που θα δημιουργηθεί το σύνολο των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της, δηλαδή πέραν των 10,5 δισ. ευρώ της τιτλοποίησης και άλλων 7 δισ. ευρώ, αποδίδοντας στη συνεργασία στρατηγικό χαρακτήρα για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της.

Μεταφορά 800 υπαλλήλων

Στη νέα Cepal θα μεταφερθεί προσωπικό 800 υπαλλήλων που σήμερα εργάζεται στη διεύθυνση καθυστερήσεων της Alpha Bank, ενώ με παράλληλες διαδικασίες θα γίνει και η απόσχιση των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μια νέα τράπεζα, έτσι ώστε από τη ζημία που θα προκληθεί να αποφευχθεί η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου με βάση τον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία. Η επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας έχει υπολογιστεί έως και 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank θα απορροφηθεί πλήρως από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή