«Βροχή» αιτήσεων για ρευστότητα 26 δισ. ευρώ

«Βροχή» αιτήσεων για ρευστότητα 26 δισ. ευρώ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιτήματα για ρευστότητα άνω των 26 δισ. ευρώ έχουν υποδεχθεί μέχρι σήμερα οι τράπεζες από επιχειρήσεις που θέλουν να δανειοδοτηθούν για κεφάλαιο κίνησης είτε μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ είτε μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, δημιουργώντας προβληματισμό και ερωτήματα για το πραγματικό μέγεθος των αναγκών της οικονομίας που προκαλεί η πανδημική κρίση.

Στην περίπτωση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το πρόγραμμα έκλεισε την περασμένη Δευτέρα και, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης, υποβλήθηκαν 98.622 αιτήσεις συνολικού αιτούμενου ποσού 10,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον προϋπολογισμό της δράσης. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, που διαγκωνίστηκαν στην κατανομή των ποσών, στην περίπτωση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η τράπεζα επιλογής για 36.811 αιτήσεις συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ, δηλαδή για το 38%, και από αυτές 18.016 αιτήσεις συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ συνοδεύτηκαν από πλήρη φάκελο. Συνολικά στο τραπεζικό σύστημα εγκρίθηκαν 10.150 αιτήσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και η Τράπεζα Πειραιώς θα διαχειριστεί το 32% των αιτήσεων αυτών και συγκεκριμένα 3.200 αιτήσεις ύψους 385 εκατ. ευρώ.  Ψηλά στην κατάταξη είναι και η Alpha Bank, μέσω της οποίας εγκρίθηκαν δάνεια 387 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ακολουθεί η Eurobank με 2.322 εγκεκριμένες αιτήσεις για δάνεια προς επιχειρήσεις συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που ενεργοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου, οι αιτήσεις φθάνουν ήδη τα 16 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε αυτή τη φάση στα 3,6 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεσμευτεί για τον διπλασιασμό του ποσού αυτού, το οποίο θα φθάσει τα 7,2 δισ. ευρώ.

Από το αρχικό ποσό των 3,6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε να χορηγήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 810 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 796 εκατ. ευρώ και η Eurobank 769 εκατ. ευρώ. Μέχρι χθες η Τράπεζα Πειραιώς υποδέχθηκε, ως τράπεζα επιλογής, 21.608 αιτήσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή