Τα κέρδη της ΔΕΗ ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις

Τα κέρδη της ΔΕΗ ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ το 2001 εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της επιχείρησης, ανακοινώνοντας ότι έχουν ξεπαράσει κατά πολύ τις προβλέψεις για 60 δισ. δρχ. στο τέλος του έτους. Αν και το ακριβές νούμερο δεν ανακοινώθηκε, επειδή τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες τα προ φόρων κέρδη το 2001 έφτασαν τα 115 δισ. δραχμές. Οι προβλέψεις για το 2002 αναφέρονται σε 140-145 δισ. δρχ. ενώ τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITA) προβλέπονται σε 340 δισ. δραχμές. H επιχείρηση κατά τις ίδιες πληροφορίες θα εξοικονομήσει πόρους 55 δισ. δρχ. από αντίστοιχο κονδύλι που θα προσφέρει το Δημόσιο, καλύπτοντας κατά ένα ποσοστό το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας που παρείχε ως δημόσια επιχείρηση μέχρι προσφάτως και ως μοναδικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας πλέον. H σχετική εισήγηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και αναμένεται η τυπική έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να μην θεωρηθεί κρατική επιδότηση, μέθοδος που ακολουθήθηκε για αντίστοιχες επιχειρήσεις και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης κ. Στέργιο Νέζη, το ίδιος έτος η ΔΕΗ παρουσιάζει βελτίωση ταμειακών ροών κατά 100 δισ. δρχ. ενώ το 2005 η σχέση ιδίων προς ξένων κεφαλαίων της επιχείρησης θα είναι 1/1. Το χρέος ανέρχεται σε 1,8 τρισ. δρχ. και σύμφωνα με τον ίδιο έχει γίνει ήδη αναδιάρθρωση που θα βελτιώσει σημαντικά τη χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά τη νέα δραστηριότητα των τηλεπικοινωνιών στην οποία η ΔΕΗ θα εισέλθει από κοινού με την ιταλική Wind, θα ξεκινήσει σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο 2002.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Δ. Παπούλιας στις 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Γ.Σ. των μετόχων της επιχείρησης για την εκλογή δύο εκπροσώπων των μικρομετόχων στο διοικητικό συμβούλιο. Τέλος ο κ. Παπούλιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η ΔΕΗ δεν συζητά με άλλη εταιρεία του εξωτερικού για στρατηγική συμμαχία, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο η συζήτηση αυτή να γίνεται απ’ ευθείας με τον μέτοχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT