Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος με επιλεκτικές τοποθετήσεις από επενδυτές

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος με επιλεκτικές τοποθετήσεις από επενδυτές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακά κέρδη και χαμηλές συναλλαγές μετά και την «έκρηξη» της Παρασκευής έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κινούμενο πάντως κόντρα στις αρνητικές επιδόσεις που κατέγραφαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι διεθνείς επενδυτές δείχνουν να τηρούν μια πιο επιφυλακτική στάση το τελευταίο διάστημα, λόγω και της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 που έχει φέρει η επανεκκίνηση των οικονομιών. Η ελληνική αγορά, παρά τα σκαμπανεβάσματα της τελευταίας εβδομάδας, κρατάει την «επαφή» με τις 700 μονάδες, που είναι ο επόμενος στόχος, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές για να επιτευχθεί χρειάζεται και τη στήριξη της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,30% στις 670,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 47,65 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ», περαιτέρω πιθανή σημαντική άνοδο των αποτιμήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα φαίνεται εύθραυστη σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, με το εκτιμώμενο άνω όριο για τον Γενικό Δείκτη να τοποθετείται στην περιοχή των 720 μονάδων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 1.622,13 μονάδες κυρίως χάρη στη στήριξη των Motor Oil (+5,1%), OΛΠ (+3,85%) και ΟΤΕ (+2,80%), ενώ στο +0,29% και στις 861,52 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης έδειξε σημάδια κόπωσης και έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,42% στις 389,27 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -1,37%, την Alpha Bank στο -0,37%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,63% και την Eurobank να ξεχωρίζει με κέρδη 0,78%.

Παρά τη χθεσινή υποχώρηση, αξίζει να σημειωθεί πως ο τραπεζικός δείκτης, από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, έχει ανακάμψει κατά 46%, υπεραποδίδοντας σημαντικά από το σύνολο της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης από τα χαμηλά των 484 μονάδων που είχε βρεθεί τον Μάρτιο, έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 38%.

Το Χ.Α. συνεχίζει αυτή την εβδομάδα απαλλαγμένο από τα σύνδρομα των αναδιαρθρώσεων, όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, καθώς το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου χαρακτηρίστηκε από σενάρια εκροών που θα δημιουργούσαν σοβαρές δυσκολίες στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών. Παρ’ όλα αυτά η αγορά στάθηκε, συνεχίζοντας το ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου και μάλιστα με συμπαθητικές συναλλαγές.

Παρά το αδύναμο ξεκίνημα της εβδομάδας, η σκυτάλη της ανόδου έχει γενικότερα περάσει στον τραπεζικό κλάδο, στον οποίο παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα φαίνεται να εδραιώνεται μια πιο συστηματική χρηματιστηριακή προσπάθεια ανάκαμψης. Το γεγονός συνδέεται με το ότι η αποτίμηση του κλάδου είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη, καθώς και με την πειστική παρουσία των διοικήσεων στα αποτελέσματα τριμήνου όπου δόθηκαν αριθμητικές κατευθύνσεις, που καθησύχασαν την επενδυτική κοινότητα. Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν το πιο ισχυρό δυνητικό περιθώριο ανόδου, αλλά και το μεγαλύτερο ρίσκο. Επομένως, παρουσιάζουν και τον μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας στις διακυμάνσεις της αγοράς, ο οποίος έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς το θετικότερο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή