Θετική για τις τράπεζες η μεταβίβαση NPEs, εκτιμά η Moody’s

Θετική για τις τράπεζες η μεταβίβαση NPEs, εκτιμά η Moody’s

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστωτικά θετικό γεγονός χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τη σταδιακή μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών σε εταιρείες διαχείρισης (credit servicing firms), προσθέτοντας ωστόσο πως οι έκτακτες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων.

Οπως επισημαίνει ο οίκος, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α΄ τρίμηνο, το ποσό των NPEs που έχουν μεταφερθεί σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, αυξήθηκε κατά 31% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η ανάθεση αυτών των δανείων σε εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία στη διαχείρισή τους, αυξάνει τις προοπτικές ανάκτησής τους και «καθαρίζει» τα NPEs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού, ενώ επιτρέπει στις διοικήσεις να επικεντρωθούν στον νέο δανεισμό, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει την κερδοφορία του κλάδου τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Πιο αναλυτικά και σε ό,τι αφορά την εικόνα των πωλήσεων, τα δάνεια σε εγχώριους δανειολήπτες που μεταφέρθηκαν σε ξένους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές και διαχειρίζονται οι εν λόγω εταιρείες, αυξήθηκαν σε περίπου 30,8 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο από 23,5 δισ. το δ΄ τρίμηνο του 2019, όταν το συνολικό ύψος των NPEs διαμορφωνόταν στα 68,5 δισ. ευρώ. Η συνέχιση της διαδικασίας αυτής, σύμφωνα με τη Moody’s, αναμένεται ότι θα ενισχύσει τη διάθεση των ξένων επενδυτών για ελληνικά NPEs, και τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, δίνοντας κίνητρο στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν στα σχέδια τιτλοποιήσεων, μειώνοντας έτσι και το δυνητικό πλήγμα στα κεφάλαιά τους.

Τα προσωπικά δάνεια αντιπροσώπευαν το 53% των NPEs που ανατέθηκαν σε εταιρείες διαχείρισης κατά το πρώτο τρίμηνο. Από αυτά, τα 11,8 δισ. ευρώ (ή το 38%) θεωρούνται και τα πιο «δύσκολα» δάνεια όσον αφορά την ανάκτηση, ενώ άλλα επίσης «επικίνδυνα» NPEs περιλαμβάνουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (5,9 δισ. ευρώ) και δάνεια προς ατομικές επιχειρήσεις (5,6 δισ. ευρώ).

H Moody’s, τέλος, επισημαίνει πως τον Μάρτιο είχε εκτιμήσει ότι ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών ήταν στο 40%, θέτοντας σοβαρούς περιορισμούς στο πιστωτικό προφίλ του κλάδου. Η μείωση των NPEs, τονίζει, αποτελεί την κύρια πρόκληση για τον κλάδο από το 2016, όταν είχαν αγγίξει την κορυφή του 49% (του συνόλου των δανείων), απορροφώντας σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας το κόστος των προβλέψεων και επηρεάζοντας αρνητικά την κερδοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή