Με κέρδη 0,85% και χαμηλό τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με κέρδη 0,85% και χαμηλό τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε η ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να «σπάει» ενδοσυνεδριακά τις 680 μονάδες, ωστόσο δεν κατάφερε να κρατήσει αυτά τα επίπεδα έως το τέλος –τα οποία έχουν αποδειχθεί μια δύσκολη στήριξη– καθώς οι χαμηλοί ρυθμοί στους οποίους έχουν επιστρέψει οι συναλλαγές δεν βοήθησαν. Οι τραπεζικές μετοχές πάντως επέστρεψαν στο «τιμόνι» της αγοράς, με τους επενδυτές να κοιτούν επίσης και πολλούς τίτλους από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, σε μια ημέρα που το γενικότερο κλίμα στις αγορές διεθνώς ήταν πολύ θετικό.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 676,04 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας βρέθηκε στις 681,58 μονάδες (+1,67%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,29 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,76% στις 1.634,52 μονάδες, ενώ στο 0,47% και στις 865,57 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης επέστρεψε στα κέρδη και έκλεισε με άνοδο 2,08% στις 397,37 μονάδες και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 404 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +3,36% και τα 1,4160 ευρώ, τη Eurobank στο +1,59% και το 0,4340 ευρώ, την Alpha Bank στο +2,06% και το 0,7220 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,33% και το 1,7125 ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Citigroup, αν και μείωσε σημαντικά τις τιμές-στόχους που έδινε για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τις διατήρησε αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδά τους στο ταμπλό, επισημαίνοντας πως οι αποτιμήσεις των μετοχών του κλάδου είναι πολύ ελκυστικές. Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στο 0,80 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν, για τη Eurobank στο 0,50 ευρώ από 1 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος τοποθετείται στο 1,50 ευρώ από 2,80 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,90 ευρώ από 3,30 ευρώ πριν.

Παράλληλα, τα short funds συνεχίζουν να υποχωρούν από τις αρνητικές καθαρές τους θέσεις στις τραπεζικές μετοχές με το Lansdowne να μειώνει τα shorts του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 2,57%, από 2,68% πριν, και την BlackRock Investment Management να μειώνει περαιτέρω τη short θέση της στη μετοχή της Alpha Bank, στο 0,58% από 0,68% πριν.

Οπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, το θετικό μομέντουμ στο Χρηματιστήριο συντηρείται, με τη συνεχιζόμενη καθοδήγηση από τον τραπεζικό κλάδο που έχει λάβει συνολική ρευστότητα 35 δισ. ευρώ τις τελευταίες ημέρες από τους διάφορους μηχανισμούς υποβοήθησης της ΕΚΤ (QE και TLTROs). Επιπλέον, οι αλλαγές των συντελεστών στάθμισης των δεικτοβαρών τίτλων με οροφή το 10% για τις μετοχές του δείκτη FTSE 25 ευνοούν τις μετοχές των τραπεζών, που αναμένεται να έχουν αυξημένη εκπροσώπηση στα χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών.

Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 700 μονάδες δεν θα συντελεστεί αν δεν υπάρξει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση, εξέλιξη που είναι πιθανό να δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες, στον βαθμό που υπάρξουν οι κατάλληλοι θετικοί καταλύτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή