Στην τελική ευθεία η έκδοση ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στην τελική ευθεία η έκδοση ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουνίου ξεκινάει η δημόσια προσφορά για την έκδοση ομολόγου από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με στόχο την άντληση έως 500 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου, ενώ το εύρος της απόδοσης θα γίνει γνωστό την προσεχή Παρασκευή 26 Ιουνίου. Με βάση όσα έγιναν γνωστά χθες, θα εκδοθούν έως 500.000 κοινές ανώνυμες άυλες ομολογίες, με ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια του ομολόγου είναι επταετής.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν προβλέπεται να χρηματοδοτήσουν μέρος του ευρύτατου επενδυτικού προγράμματος που έχει εκπονήσει ο όμιλος για τα επόμενα χρόνια, σε ποσοστό 80%. Το υπόλοιπο 20% ή περί τα 100 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού του ομίλου. Πρόκειται για την τέταρτη ομολογιακή έκδοση του ομίλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, καθώς έχουν επενδυθεί 2,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ομόλογο θα είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι του Ηρακλείου Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο παραχώρησης εκμετάλλευσης, το οποίο θα παραγάγει έσοδα για τον όμιλο σε ετήσια βάση για σειρά ετών. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει με 32,5% στην παραχωρησιούχο εταιρεία, με το υπόλοιπο ποσοστό να ελέγχεται από τον ινδικό όμιλο GMR. Ακόμα μία επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα του νέου ομολόγου θα είναι και η κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής, μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 300 εκατ. ευρώ και η οποία βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων.

Συνολικά, ο όμιλος δρομολογεί τη συμμετοχή του σε έργα συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ, τόσο στον τομέα των παραχωρήσεων όσο και σε εκείνον των υποδομών. Εκτός από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία με τη Mohegan, με αντικείμενο την ανάπτυξη του καζίνο στο Ελληνικό, μια επένδυση η οποία αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής της HardRock International και η έκδοση απόφασης από το ΣτΕ, ώστε να αποσαφηνιστεί αν θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Παράλληλα, ο όμιλος συμμετέχει σε μια σειρά από έργα παραχώρησης, όπως ο ΒΟΑΚ και η υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας και η Εγνατία Οδός.

Σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ «τρέχει» αυτήν την περίοδο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον κλάδο των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), ενώ επιπλέον 200 εκατ. ευρώ πρόκειται να κατευθυνθούν στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων. Συνολικά, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι επενδύσεις στις οποίες προχωρεί θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απασχολεί περίπου 4.500 εργαζομένους σε 16 χώρες.

Παράλληλα, ο όμιλος εμφανίζεται καλά τοποθετημένος για να επωφεληθεί από το νέο πρόγραμμα στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βάσει αυτού, στην Ελλάδα αντιστοιχούν κεφάλαια συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων προορίζονται για τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, το περιβάλλον (πράσινη οικονομία) και οι υποδομές.

Σύμβουλος της έκδοσης του νέου ομολόγου είναι η Εθνική Τράπεζα, ενώ συντονιστές κύριοι ανάδοχοι είναι, πέραν της Εθνικής, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Euroxx Xρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Ανάδοχοι έχουν οριστεί η τράπεζα Optima Bank και η BETA Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή