Κεφάλαια 164 εκατ. σε 32 νεοφυείς επιχειρήσεις

Κεφάλαια 164 εκατ. σε 32 νεοφυείς επιχειρήσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποτίμηση των τεσσάρων χρόνων παρουσίας του στο λεγόμενο «οικοσύστημα» των νεοφυών επιχειρήσεων προχωρά το επενδυτικό κεφάλαιο VentureFriends, που μαζί με τα υπόλοιπα επενδυτικά κεφάλαια του Equifund, τηρεί ακόμη στάση αναμονής για την επίδραση που έχει ο κορωνοϊός σε εταιρείες των χαρτοφυλακίων τους. Ετσι, μέχρι τον Μάιο του 2020 έχουν επενδυθεί συνολικά 164 εκατ. ευρώ σε 32 νεοφυείς επιχειρήσεις, εκ των οποίων 46,7 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα δύο επενδυτικά κεφάλαια που έχει δημιουργήσει το VentureFriends (VentureFriends 1 και VentureFriends 2), ενώ τα υπόλοιπα, ήτοι περίπου 117,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από επενδύσεις διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων όπως τα FoundersFund, Westcap, Kaszek Ventures, YCombinator, LocalGlobe, Cherry Ventures αλλά και από ιδιώτες επενδυτές.

Αυτό σημαίνει ότι ήδη το εγχώριο επενδυτικό κεφάλαιο έχει επενδύσει ένα μεγάλο μέρος των συνολικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται, και φθάνουν σε περίπου 70 εκατ., σε ανερχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις. Από το σύνολο των 32 εταιρειών, οι 20 έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, με 15 από αυτές να έχουν επεκταθεί και στο εξωτερικό, ενώ το 87% των εσόδων όλων των επιχειρήσεων που έχουν αντλήσει χρηματοδότηση από το εγχώριο fund προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού. Επίσης, πέντε επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από το εξωτερικό έχουν μεταφέρει ένα τμήμα τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Τέτοιο παράδειγμα είναι η plum, η οποία, μαζί και με άλλες εταιρείες που έχουν λάβει τη στήριξη και άλλων fund, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει ένα τμήμα ή όλο το τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης στη χώρα μας.

Ετσι, συνολικά 1.102 άτομα απασχολούνται στις εταιρείες που έχει επενδύσει το VentureFriends, εκ των οποίων τα 555 έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα. Τα έσοδά τους, προς το παρόν, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με αυτά να διαμορφώνονται ετησίως περί τα 140 εκατ. ευρώ. Μερικές από τις σημαντικότερες επενδύσεις του VentureFriends, είναι η Blueground η οποία έχει αντλήσει συνολική χρηματοδότηση ύψους 77 εκατ. δολ. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2013, προσφέροντας επιπλωμένα διαμερίσματα για μέση και μακροχρόνια ενοικίαση. Απευθύνεται κυρίως σε στελέχη επιχειρήσεων, πρεσβειών και άλλων οργανισμών που αναζητούν υψηλής ποιότητας διαμονή για όσο διάστημα θα παραμείνουν στην εκάστοτε περιοχή.

Αλλη μία εταιρεία που εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο του fund είναι το Instashop, το οποίο ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στο Ντουμπάι και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές αγορές τροφίμων στη Μέση Ανατολή. Οι ιδρυτές είναι Ελληνες, ενώ η εταιρεία αποτελεί και την πρώτη επένδυση των VentureFriends σε διεθνές επίπεδο.

Συνολικά, το 36% των χρημάτων που επένδυσε το fund έχει κατευθυνθεί σε εταιρείες που ασχολούνται με την αγορά του real estate (proptech), το 23% σε marketplaces, 14% σε εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (fintech) και 13% σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (traveltech), οι οποίες λόγω κορωνοϊού έχουν υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα. Το 10% κατευθύνεται σε εταιρείες λογισμικού (Software as a service) και ένα 4% σε επιχειρήσεις άλλων κλάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή