Απώλειες στο Χρηματιστήριο, πιέσεις σε τράπεζες, blue chips

Απώλειες στο Χρηματιστήριο, πιέσεις σε τράπεζες, blue chips

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα διόρθωσης ήταν χθες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολούθησε… πιστά τα βήματα των διεθνών αγορών, καταγράφοντας απώλειες και χάνοντας ουσιαστικά τα κέρδη των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, λόγω της ενίσχυσης των φόβων των επενδυτών για δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού μετά και τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα διεθνώς. Αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία λειτούργησαν και οι νέες πιο «μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Παρά το τεράστιο ράλι που έχουν σημειώσει οι αγορές από τα χαμηλά Μαρτίου, το οποίο ξεπερνά το 33% σε μέσο όρο, το τρέχον περιβάλλον παραμένει αβέβαιο και εύθραυστο, με τις διαθέσεις των χαρτοφυλακίων να κινούνται ανάλογα με τη ροή των ειδήσεων γύρω από την πανδημία.

Την ίδια στιγμή, αργά αλλά σταθερά συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του ελληνικού spread έναντι της Γερμανίας, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στις 166 μ.β., ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,258% τη στιγμή που ο αντίστοιχος ιταλικός τίτλος είχε απόδοση 1,35%.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,63% στις 665,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 51,27 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,52% στις 1.609,61 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,21 στις 863,77 μονάδες. Από τα blue chips, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Motor Oil (-5,69%) και «Μυτιληναίος» (-4,37%) λόγω αποκοπής μερισμάτων, καθώς και η «Ελλάκτωρ» (-5,21%).

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε με πτώση 2,68% στις 386,71 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -4,27%, την Alpha Bank στο -3,07%, την Πειραιώς στο -2,77% και την Eurobank στο -1,15%.

Η υπέρβαση των 680 µονάδων αποδείχθηκε δύσκολος στόχος για τον Γενικό Δείκτη, ιδιαίτερα ενόσω οι συναλλαγές παραµένουν χαµηλές, όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, προσθέτοντας ότι περαιτέρω άνοδος του Χ.Α. ενδεχομένως να είναι δύσκολη και εύθραυστη στην παρούσα φάση. Κατά τη Fast Finance, για να δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 682 μονάδες, ενώ κοντινή στήριξη αποτελούν οι 660 μονάδες και κυρίως οι 630. Σε περίπτωση κατοχύρωσης των 680 μονάδων, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τις 740-750 μονάδες.

Θετικά, πάντως, παραμένουν τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, προφέροντας κάποια στήριξη στην περαιτέρω πορεία του Χ.Α. Σε νέα έκθεσή της η JP Morgan σημείωσε πως βλέπει περαιτέρω πτώση των ελληνικών spreads. Συγκεκριμένα, μετά και το ράλι που έχουν σημειώσει τα ελληνικά ομόλογα έχει καλυφθεί το 89% του χαμένου εδάφους που προκάλεσε το sell-off λόγω πανδημίας έως τα μέσα Μαρτίου, όταν το ελληνικό spread είχε εκτοξευθεί στις 410 μ.β. από 138 μ.β. που ήταν τον Φεβρουάριο. Κατά την JP Morgan, το δ΄ τρίμηνο του 2020 το ελληνικό spread θα έχει υποχωρήσει στις 140 μ.β., ενώ στις αρχές του 2021 θα βρεθεί στις 130 μ.β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή