Συνεργασία της Lamda με ξένο όμιλο για το Ελληνικό

Συνεργασία της Lamda με ξένο όμιλο για το Ελληνικό

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη συνεργασία με ξένο επενδυτικό όμιλο για την ανάπτυξη τμήματος στην έκταση του Ελληνικού προανήγγειλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. «Διαπιστώνουμε πλέον μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για να συμμετάσχουν στο έργο. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την πρώτη τέτοια συνεργασία, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα φροντίσαμε να θέσουμε σε ισχύ και τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την επιλογή των καταλληλότερων συνεργατών σε όλο το φάσμα της επένδυσης», ανέφερε ο κ. Αθανασίου. Κατά τον ίδιο, προτεραιότητα για συνεργασίες θα δοθεί σε τμήματα της επένδυσης στα οποία η Lamda Development δεν διαθέτει την απαιτούμενη εξειδίκευση και τεχνογνωσία, όπως π.χ. τα ξενοδοχεία ή ο πύργος πολυτελών κατοικιών.

«Στην ουσία το Ελληνικό έχει αρχίσει ήδη», τόνισε ο κ. Αθανασίου. Οπως ανέφερε, έχουν ήδη εκκινήσει οι εργασίες για την αποξήλωση αντικειμένων, ώστε να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις των κτιρίων, ενώ, παράλληλα, όλους τους προηγούμενους μήνες έχουν προχωρήσει και οι απαιτούμενες μελέτες για τα έργα υποδομών, που θα είναι και τα πρώτα που θα υλοποιηθούν, μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών. Στόχος είναι να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, καθώς πρόθεση της εταιρείας είναι να έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τις πρώτες επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αν μέχρι τότε δεν έχουν προχωρήσει μέχρι κάποιο βαθμό τα έργα υποδομής (π.χ. υπογειοποίηση παραλιακής, δίκτυα, ανάπλαση παραλιακού μετώπου και το μητροπολιτικό πάρκο), τότε δεν θα είναι εφικτή η ανέγερση των πρώτων κτιρίων. Σημειωτέον ότι για τα πρώτα πέντε χρόνια της επένδυσης τα έργα υποδομής θα κοστίσουν 400 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς κτιρίων, στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν τα δύο εμπορικά κέντρα (ένα στη Λ. Βουλιαγμένης, που θα είναι το μεγαλύτερο της χώρας και με διαφορά από το δεύτερο, και ένα μικρότερο στον Αγιο Κοσμά), οι βίλες στον Αγιο Κοσμά και ο πύργος πολυτελών κατοικιών, ο οποίος, λόγω πιο σύνθετων μελετών, ίσως καθυστερήσει κατά δύο-τρεις μήνες. Αυτά προβλέπεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021 σχεδόν ταυτόχρονα. Το πρώτο κτίριο που θα κατασκευαστεί θα αφορά τη στέγαση των ΑμεΑ, που θα αποχωρήσουν από τον σημερινό χώρο φιλοξενίας τους εντός της έκτασης. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, σκοπός είναι η πρώτη φάση της επένδυσης, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024.

Οπως τόνισε και ο πρόεδρος της Lamda Development Αναστ. Γιαννίτσης, «προχωράμε μπροστά. Εχουμε φτάσει κοντά στην ανάληψη της έκτασης και στην εκκίνηση του έργου. Οι πρόδρομες εργασίες θα ξεκινήσουν βέβαια πολύ πιο άμεσα, ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι να επιλυθούν όλες οι δικαστικές και λοιπές εκκρεμότητες».

Κατά τον κ. Γιαννίτση, το Ελληνικό «δεν είναι μόνο μπουλντόζες και καζίνο, αλλά μια εμβληματική επένδυση, η οποία θα είναι φιλική προς το περιβάλλον σε όλα τα στάδιά της και θα αποτελέσει πρότυπο για πολλές μελλοντικές επενδύσεις».

Οσον αφορά το ομόλογο που θα εκδώσει η Lamda Development, ύψους έως 320 εκατ. ευρώ (ως ελάχιστο όριο έχουν τεθεί τα 270 εκατ. ευρώ), η διοίκηση άφησε να εννοηθεί ότι θα κατευθυνθεί προς την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού αλλά και για την κάλυψη των αναγκών της επένδυσης ανάπτυξης των δύο εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό. Η εταιρεία θα εκδώσει ομολογίες χαμηλού ύψους, ώστε να είναι προσιτές στο ελληνικό επενδυτικό κοινό, ενώ εκτιμά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου.

Πρώτο εξάμηνο 2021 η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χ.Α.

Με 20% λιγότερους επισκέπτες σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο λειτουργούν σήμερα κατά μέσον όρο τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos), καθώς η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας, όταν η επισκεψιμότητα ήταν 40% χαμηλότερη. Ωστόσο, σε επίπεδο τζίρου των καταστημάτων, η εικόνα είναι αρκετά καλύτερη, ενώ υπάρχουν και καταστηματάρχες που καταγράφουν πωλήσεις υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. «Εχουμε μεν λιγότερους επισκέπτες, ωστόσο αυτοί που έρχονται ενδιαφέρονται κυρίως για να προχωρήσουν σε αγορές και όχι για βόλτα», σημείωσε ο κ. Οδ. Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development.

Η διοίκηση της εταιρείας θα συνεχίσει να στηρίζει μεμονωμένα καταστήματα, όπου εντοπίζεται ανάγκη. Από τον Ιούλιο, δεν προβλέπεται κάποια υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου στο λιανεμπόριο, αλλά η Lamda Development θα προβεί σε επιλεκτικές μειώσεις σε υφιστάμενους μισθωτές των κέντρων της. «Τα καταστήματα εστίασης έχουν ακόμα ανάγκη στήριξης, όπως επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν στο Xplore, που επαναλειτούργησε πριν από λίγες ημέρες, και τα οποία είχαν μείνει κλειστά όλο το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Αθανασίου. Επίσης, μειώσεις ενοικίου ίσως χρειαστεί να γίνουν και σε όσα εμπορικά καταστήματα εξακολουθούν να καταγράφουν πολύ χαμηλό τζίρο. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία προχώρησε σε έκπτωση ενοικίου 70% (αντί για 40% που ήταν η έκπτωση που όρισε η κυβέρνηση) για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ενώ μείωση 40% έγινε και τον μήνα Ιούνιο.

Ως εκ τούτου, φέτος αναμένεται πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας έναντι του 2019.

Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας προσανατολίζεται στο να προχωρήσει στην ένταξη της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021. Η εν λόγω εταιρεία, στην οποία συμμετέχει ως στρατηγικός εταίρος με ποσοστό 31,7% η αμερικανική Varde Partners, θα συγκεντρώσει και τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda (απομένει η εισφορά και του The Mall Athens). Η δημόσια εγγραφή των μετοχών της αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητα της Lamda Development από τα έσοδα της προσφοράς. Πιθανοί τρόποι αξιοποίησης αυτών των εσόδων θα είναι η διανομή μερισμάτων, η επιστροφή κεφαλαίου και η χρηματοδότηση των έργων στο Ελληνικό, στο σκέλος που αφορούν την ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή