Σε λειτουργικά κέρδη άνω του 1 δισ. στοχεύει η ΔΕΗ έως το 2024

Σε λειτουργικά κέρδη άνω του 1 δισ. στοχεύει η ΔΕΗ έως το 2024

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους στόχους της ΔΕΗ για λειτουργική κερδοφορία μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, αύξηση της ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε πάνω από 1 GW και μείωση του προσωπικού σε 11.500 εργαζομένους παρουσίασε στους μετόχους της εταιρείας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, στην ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επικεντρώνοντας στις ΑΠΕ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι στόχος είναι από 2,5% μερίδιο αγοράς το 2019 να φτάσει στο 10%-20% το 2024, κάτι που θα επιτευχθεί και μέσω συνεργασιών με τρίτους. «Ηδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την προώθηση του αναπτυξιακού πλάνου μας για τις ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής εταιρείας μας, ΔΕΗ Ανανεώσιμες», τόνισε και ανέφερε συγκεκριμένα τα 160 MW που βρίσκονται σε λειτουργία, τα 100 MW υπό κατασκευή που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός του έτους, τα 280 MW για τα οποία η ΔΕΗ ΑΝΑΝ έχει εξασφαλίσει μέσω δημοπρασιών τιμή κοντά στα 49 ευρώ/MWh (μια από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη) και τα 120 MW ώριμο χαρτοφυλάκιο σε στάδιο προετοιμασίας προσφορών.

Βάσει αυτών των δεδομένων, η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα προσθέσει στην ισχύ της 650 MW ΑΠΕ στους επόμενους 18-36 μήνες.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στην είσοδο της ΔΕΗ στην ηλεκτροκίνηση αλλά και στους δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της, που είναι η ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητες και η τοποθέτηση του πελάτη στο επίκεντρο της προσοχής της. «Σε επίπεδο συμβατικής παραγωγής, μετασχηματίζουμε το παραγωγικό δυναμικό μας με τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων με βάση το σχετικό πλάνο που έχουμε ανακοινώσει, μια προσπάθεια η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική αλλαγή της εικόνας της ΔΕΗ, μειώνοντας τις ποσότητες CO2 που εκπέμπει, από 20 εκατ. τόνους το 2019 σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024», τόνισε.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρουσίασε στους μετόχους τα αποτελέσματα χρήσης 2019 της εταιρείας και του ομίλου, αλλά και τα μερίδια της εταιρείας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη λιανική αγορά. Η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίστηκε και διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο σε 75,8% για το 2019 από 81,8% το 2018.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ποσοστό της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα έχει μειωθεί περαιτέρω σε 66,3% τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 17,4% (ή 5,4 TWh) λόγω της χαμηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη (κατά 30,1%) και υδροηλεκτρικές μονάδες (κατά 33,4%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή