Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό δίαυλο με το CVC Capital Partners για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής διατηρεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προχώρησε προχθές στην παρουσίαση της εταιρείας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, κατόπιν αιτήματος του CVC, που επανήλθε στη διαδικασία μετά 3μηνη αποχή λόγω του ξεσπάσματος του κορωνοϊού.

Την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την Εθνική Ασφαλιστική από την πλευρά του CVC ανέδειξε ο σύλλογος υπαλλήλων στην Εθνική Ασφαλιστική, ο οποίος σε χθεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι στην παρουσίαση αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου 5μήνου του 2020, καθώς και ότι η διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ ζήτησε την επικαιροποίηση του business plan της εταιρείας. Να σημειωθεί η Εθνική Τράπεζα είχε «παγώσει» τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Μάρτιο, έως ότου λήξει η κρίση του κορωνοϊού.

Η πανδημική κρίση δεν ήταν η μόνη αιτία για την οποία η διοίκηση της ΕΤΕ είχε «παγώσει» τη διαδικασία πώλησης. Βασική αιτία ήταν και το χαμηλό τίμημα που είχε προσφέρει το CVC για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κάτω των 500 εκατ. ευρώ. Η προσφορά είχε υποβληθεί πολύ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και το τίμημα δεν είχε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.

Με δεδομένο ότι το τίμημα που προσέφερε το CVC δεν είχε κριθεί ικανοποιητικό, η διοίκηση της τράπεζας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται στην αναστολή της πώλησης. Κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ομίλου της ΕΤΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς είχε δηλώσει ότι είναι σε συζητήσεις με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. όσον αφορά τις επιλογές που υπάρχουν σχετικά με την Εθνική Ασφαλιστική και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει τη μετάθεση του χρόνου πώλησης. Παράλληλα, είχε προχωρήσει στη μείωση της αξίας με βάση την οποία αποτιμά την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της, εγγράφοντας στα αποτελέσματα του 2019 έκτακτη ζημία της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Με βάση τη νέα αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, το 100% αποτιμάται περίπου στα 650 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως προάγγελος πώλησης της εταιρείας σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί, χωρίς αυτό να προεξοφλούσε ότι η πώληση θα ολοκληρωνόταν στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού, ο οποίος άλλωστε είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ενός επενδυτή, δηλαδή του CVC Capital Partners.

Κατά την παρουσίαση της εταιρείας, την Τρίτη, το CVC υπέβαλε ερωτήσεις για την επίπτωση που είχε η πανδημία στην πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ η επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο κορωνοϊός, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους που έχουν δημοσιοποιηθεί, η επίπτωση στις εργασίες ήταν περιορισμένη, καθώς υπήρξε οριακή αύξηση της παραγωγής της κατά 1,2% και τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 174,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 2,3 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2019. Σημαντική ωστόσο την ίδια περίοδο ήταν η επίπτωση στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, που επηρεάστηκαν αρνητικά από την πτώση της αξίας των χρηματοοικονομικών επενδύσεων και των υψηλών ρευστοποιήσεων που επέφερε η κρίση, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια να μειωθούν κατά 80 εκατ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 982 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή