Με απώλειες 1,33% έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με απώλειες 1,33% έκλεισε το Χρηματιστήριο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα διόρθωσης ήταν αυτή που πέρασε για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει την Παρασκευή οριακά πάνω από τις 640 μονάδες, μετά και την ενίσχυση των ρευστοποιήσεων στις δύο τελευταίες ώρες της συνεδρίασης και ειδικά στις τελικές δημοπρασίες. Τα βέλη των πωλητών στράφηκαν έντονα προς τις τράπεζες, ενώ ισχυρές απώλειες της τάξης του 3% με 4% σημείωσαν και αρκετά blue chips (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Aegean, Titan).

Κατά τα άλλα, η επόμενη εβδομάδα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, με τη δημόσια προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τις αποκοπές μερισμάτων να συνεχίζονται, με τη σκυτάλη να παίρνουν τη Δευτέρα η «Καρέλιας» και τα «Ελληνικά Πετρέλαια», ενώ ακολουθεί την Τρίτη η ΕΥΔΑΠ, την Τετάρτη η Jumbo (υπόλοιπο μερίσματος), την Πέμπτη η Coca Cola, το Πλαίσιο και η Intercontinental AEEΑΠ, ενώ την Παρασκευή είναι η σειρά των «Πλαστικών Κρήτης». Την επόμενη εβδομάδα λήγει και η διορία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2019, με 65 εταιρείες να βρίσκονται ακόμα εν αναμονή ανακοινώσεων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,33% στις 641,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,91 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,32%, στις 1.548,59 μονάδες, απώλειες 1,09% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 849,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 4,10% στις 362,22 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,95%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 7,3%.

Η κατοχύρωση κερδών από τα ιστορικά υψηλά των δεικτών στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για τον βαθμό της ύφεσης το 2020 από το ΔΝΤ οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. την εβδομάδα που πέρασε, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η έλλειψη σημαντικών εγχώριων νέων αύξησε τον βαθμό συσχέτισης με τις ξένες αγορές, οι οποίες παρά την αυξητική πορεία των κρουσμάτων COVID-19 κράτησαν την επαφή τους με τα πρόσφατα υψηλά. Η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των κυριότερων αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου ήταν ένα ακόμα στοιχείο που στέρησε από την εγχώρια αγορά τη δυνατότητα αυτονόμησης από το εξωτερικό και της εμφάνισης επιλεκτικού ενδιαφέροντος, προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή