Νέες χορηγήσεις 2,5 δισ. ευρώ από Πειραιώς το πρώτο εξάμηνο

Νέες χορηγήσεις 2,5 δισ. ευρώ από Πειραιώς το πρώτο εξάμηνο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ εκταμίευσε η Τράπεζα Πειραιώς κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης της οικονομίας, που προβλέπει νέα παραγωγή δανείων 5 δισ. ευρώ το 2020. Η Πειραιώς συμμετέχει ενεργά στα κρατικά σχήματα στήριξης που παρέχουν τη δυνατότητα παροχής εγγυήσεων, επιδότησης επιτοκίου αλλά και νέας χρηματοδότησης για συνολικό ύψος περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα προγράμματα αναστολής πληρωμών (debt moratoria) για ενήμερους πελάτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες, προσεγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3 δισ. ευρώ αφορούν αναστολές δόσεων  δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων, ενώ οι αναστολές δόσεων για τα νοικοκυριά αντιστοιχούν σε δανειακές υποχρεώσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου επισήμανε ότι το βασικό σενάριο της τράπεζας είναι ότι η ελληνική οικονομία θα φέρει το πλήρες βάρος της πανδημίας ως το τρίτο τρίμηνο του 2020, όταν το τριμηνιαίο ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί σε επίπεδο κοντά στα χειρότερα τρίμηνα της πρόσφατης κρίσης στην Ελλάδα και στη συνέχεια να επιστρέψει σταδιακά στην ανάπτυξη, από το τέλος του τρέχοντος έτους και πιο δυναμικά το 2021.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Γιώργο Χατζηνικολάου, η αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων παραμένει η κύρια προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες και η Τράπεζα Πειραιώς θα εστιάζει το τρέχον έτος στην υλοποίηση δύο τιτλοποιήσεων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι οι δύο τιτλοποιήσεις (5 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Vega και 2 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Phoenix) να ενταχθούν στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την ανανέωση για τρία χρόνια της θητείας του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου και του διευθύνοντος συμβούλου Χ. Μεγάλου.

Κάνοντας τον χρηματοοικονομικό απολογισμό για το 2019, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στον ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταφοράς της πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Intrum, που αποτέλεσε «πιλότο» για την αγορά. Οπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου, «η στρατηγική συνεργασία με την Intrum αποτελεί ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά τη στρατηγική για τη μείωση των κινδύνων του ισολογισμού, καθώς η κοινοπραξία με την Intrum αυξάνει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της τράπεζας στη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου». Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων έχει συνάψει 10ετή σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση των κόκκινων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και των νέων NPEs που δημιουργούνται, ενώ διαχειρίζεται και απαιτήσεις από τρίτες πηγές.  Αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι το 2019 και στις αρχές του 2020 οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές μετά μια μακρά περίοδο απουσίας, εκδίδοντας χρεόγραφα Tier 2 για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια. Η Τράπεζα Πειραιώς και δύο ακόμη συστημικές τράπεζες (Alpha και Εθνική) εξέδωσαν χρεόγραφα Tier 2 συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις από τα μέσα του 2019. Η Πειραιώς άντλησε 900 εκατ. από ομόλογα Tier 2, μέσω δύο εκδόσεων τον Ιούνιο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020, προσελκύοντας μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και επιτυγχάνοντας σημαντική υπερκάλυψη των ποσών. Απαντώντας σε ερώτηση μετόχων ο κ. Μεγάλου διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα καταβάλει προς το ΤΧΣ την πληρωμή του κουπονιού για το Cocos και εξήγησε ότι το ομόλογο είναι διαρκούς διάρκειας και ότι η υποχρέωση θα υλοποιηθεί κανονικά στις 2 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή