Κλείνουν οι εκκρεμότητες του The Mall Athens

Κλείνουν οι εκκρεμότητες του The Mall Athens

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποπληρωμή υποχρεώσεων αναμένεται να κατευθυνθεί ως επί το πλείστον το ομολογιακό δάνειο, ύψους 220 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε στις 23 Ιουνίου η Lamda Olympia Village, η θυγατρική εταιρεία της Lamda Development που έχει στην κατοχή της το The Mall Athens.

Το δάνειο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, πρόκειται να αποπληρωθεί το υπόλοιπο ανεξόφλητο ποσό του ομολογιακού δανείου ύψους 157 εκατ. ευρώ, που είχε ληφθεί πριν από μερικά χρόνια, για την εξαγορά του 50% του εμπορικού κέντρου που μέχρι τότε ήταν στην κατοχή της HSBC. Παράλληλα, με το νέο δάνειο θα καλυφθεί και ποσό 11 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε δανειστεί η εταιρεία ενδοομιλικά, προκειμένου να καλύψει την πληρωμή ομολογίας.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία ερμηνεύεται ως ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης διαφόρων εκκρεμοτήτων, προκειμένου το εν λόγω ακίνητο να μπορέσει στη συνέχεια να εισφερθεί αυτούσιο στη Lamda Malls, το «όχημα» όπου θα συγκεντρωθεί το σύνολο της δραστηριότητας της εισηγμένης στον κλάδο των εμπορικών κέντρων. Μέχρι σήμερα, στην εν λόγω εταιρεία έχουν μεταβιβαστεί τόσο το Golden Hall όσο και το Mediterranean Cosmos και απομένει η εισφορά και του The Mall Athens, προκειμένου να δρομολογηθεί στη συνέχεια η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτό πιθανώς να συμβεί κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως σημείωσε ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ενέργειες της Lamda Development προκειμένου να επιλυθούν και τα πολεοδομικά ζητήματα του The Mall Athens. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο και ύστερα από αναμονή έξι ετών, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίνει το ειδικό χωρικό σχέδιο στην περιοχή του πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου. Με τον τρόπο αυτό καθορίστηκαν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, ενώ εγκρίνονται τόσο οι περιβαλλοντικοί όροι όσο και το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής. Στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, η Lamda Development προχώρησε στις αρχές Ιουνίου στην ολοκλήρωση της αγοράς δύο όμορων οικοπέδων επιφάνειας 16 στρεμμάτων, πλησίον του εμπορικού κέντρου, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας. Το τίμημα ανήλθε σε 11 εκατ. ευρώ. Τα δύο οικόπεδα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως «πράσινο αντιστάθμισμα», προκειμένου να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια για το εμπορικό κέντρο και να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα που προκλήθηκε με την ακύρωση της προηγούμενης, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του ΣτΕ. Ειδικότερα, η έκταση που αγοράστηκε θα χρησιμοποιηθεί ως αντισταθμιστικό όφελος προς τον Δήμο Αμαρουσίου, δηλαδή η εταιρεία θα το δωρίσει στον δήμο, προκειμένου αυτός να το αξιοποιήσει ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι παραπάνω αιρέσεις, το ακίνητο των 489 εκατ. ευρώ, με βάση την τελευταία εκτίμηση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2019, αναμένεται να εισφερθεί στη Lamda Malls, ανοίγοντας τον δρόμο για την κεφαλαιοποίηση των σημαντικών αυτών περιουσιακών στοιχείων της Lamda Development. Υπενθυμίζεται ότι στη Lamda Malls συμμετέχει με ποσοστό 31,7% ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Varde Partners, που ελέγχει και πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Trastor ΑΕΕΑΠ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή