Νέες δραστηριότητες για την ΕΥΔΑΠ

Νέες δραστηριότητες για την ΕΥΔΑΠ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέους τομείς δραστηριοποίησης έχει τη δυνατότητα να εισέλθει η ΕΥΔΑΠ, μετά την έγκριση, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, της τροποποίησης του καταστατικού της. Η εμφιάλωση και εμπορική διάθεση πόσιμου νερού και η εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια ή εμπορική χρήση ανήκουν στις πιο σημαντικές δραστηριότητες με τις οποίες εμπλουτίζεται το καταστατικό της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης πρωτευούσης. Οι νέες δυνητικές «πηγές» εσόδων περιλαμβάνουν την παραγωγή νερού από την επεξεργασία λυμάτων προς επαναχρησιμοποίηση, την εκμετάλλευση του ανακτημένου και μη πόσιμου νερού ιδίως για σκοπούς άρδευσης, την εκτέλεση εργασιών αφαίρεσης ή/και διαχείρισης αμιάντου, αλλά και την παροχή υπηρεσιών συντήρησης υδρομέτρων και επιθεώρησης δικτύων αποχέτευσης τρίτων με κάμερα.

Εκτός από την είσοδο σε νέα πεδία δραστηριότητας, υψηλής σημασίας για την ΕΥΔΑΠ, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης, είναι η υλοποίηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται κατά 90% από ευρωπαϊκούς πόρους. «Αμεση προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η γρήγορη ωρίμανση των διαγωνιστικών διαδικασιών και η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος συναίνεσης και αποδοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αποτελεί στρατηγική επιλογή μας η εξέλιξη των έργων να συνοδεύεται από τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και φορέων», σημείωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σαχίνης, το διάστημα από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έως το πρώτο εξάμηνο του 2020, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 τα έργα της κατασκευής δύο κέντρων επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) σε Ραφήνα – Πικέρμι, Σπάτα – Αρτέμιδα και στον Μαραθώνα, ενώ εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το πρώτο εκ των δύο ΚΕΛ (Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος) που αγγίζει το ποσό των 214 εκατ. ευρώ.

Εγκρίθηκαν ακόμη τα τεύχη δημοπράτησης και κατασκευής δικτύων ακαθάρτων και αγωγών μεταφορών σε Σπάτα – Αρτέμιδα, Πικέρμι, Ντράφι, Αγ. Σπυρίδωνα, Διώνη και Ραφήνα – Πικέρμι, συνολικού προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η ΕΥΔΑΠ έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, διάθεση και επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων των Δήμου Σαρωνικού και Αγίας Μαρίνας του Δήμου Κρωπίας. Οπως πρόσθεσε ο κ. Σαχίνης, το νέο ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι θα ευνοήσει την ΕΥΔΑΠ, καθώς προκρίνει έργα περιβάλλοντος και ψηφιακής ανάπτυξης.

Οπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, επιδιώκεται να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ΕΥΔΑΠ σε ξένους επενδυτές, με τα σχήματα Eoc equity limited, EFG Bank, UBS, όπως και σημαντικό αριθμό άλλων ξένων επενδυτών να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Για το 2019, η εταιρεία θα διανείμει το υψηλότερο ιστορικά μέρισμα ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 70% των καθαρών κερδών μετά από φόρους. Τα τελευταία, σε σχέση με το 2018, σημείωσαν αύξηση 21% και ανήλθαν σε 58,1 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τις οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς προς την εισηγμένη αυξήθηκαν ελαφρώς λόγω της πανδημικής κρίσης και τοποθετούνται σε 120 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο έχει ενισχύσει χρηματοδοτικά τους δήμους προκειμένου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς την ΕΥΔΑΠ, με το Μαρκόπουλο να είναι ένας από τους δήμους που έχει καταβάλει πρόσφατα 2,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή