Μειώνεται στο 23% το προς πώληση ποσοστό των ΕΛΠΕ

Μειώνεται στο 23% το προς πώληση ποσοστό των ΕΛΠΕ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα αλλά και οι τελικές διαδικασίες του διαγωνισμού για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας των ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, με τη συμμετοχή των συμβούλων της κυβέρνησης και της διοίκησης των ΕΛΠΕ, θα εξειδικευθεί η διαδικασία του διαγωνισμού (που θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις) και θα συζητηθούν ευρύτερα θέματα στρατηγικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα, τα οποία μπαίνουν στο τραπέζι μετά τις παρουσιάσεις των υποψηφίων επενδυτών για τη μελλοντική στρατηγική που θα ακολουθήσουν εφ’ όσον εξαγοράσουν το προς πώληση ποσοστό των ΕΛΠΕ. Σημειώνεται ότι η σύναψη στρατηγικής συμμαχίας των ΕΛΠΕ χαρακτηρίζεται δύσκολο, πολύπλοκο και ευαίσθητο ζήτημα, που χρήζει μεγάλης προσοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις των ενδιαφερομένων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα σχέδια που παρουσιάσθηκαν αναφέρεται σαφώς η πρόθεση των υποψηφίων να προχωρήσουν σε συγχώνευση των ΕΛΠΕ, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στη απόφαση μείωσης του προς πώληση ποσοστού, καθώς και στην απόφαση συμμετοχής της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.

Ενα από τα θέματα που απασχολούσαν την κυβέρνηση αφορούσε στην optioπου διατηρούν τα ΕΛΠΕ για αύξηση της συμμετοχής τους στη ΔΕΠΑ μέχρι του ποσοστού του 70%, από το 35% που ελέγχουν σήμερα.

Η διατήρηση του δικαιώματος αυτού από τα ΕΛΠΕ θα καθιστούσε τον στρατηγικό εταίρο των ΕΛΠΕ βασικό μέτοχο της ΔΕΠΑ, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε νε επιτρέψει η κυβέρνηση, αφού προωθεί την εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου και στη ΔΕΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η πώληση της οptioστη ΔΕΗ, αφού τιμολογηθεί και πριν ολοκληρωθεί η στρατηγική συμμαχία των ΕΛΠΕ. Ετσι, βασικοί μέτοχοι στη ΔΕΠΑ θα είναι τα ΕΛΠΕ με 35%, η ΔΕΗ διατηρώντας το δικαίωμα να εξαγοράσει πακέτο έως το 35% και βέβαια, ο στρατηγικός εταίρος της ΔΕΠΑ.

Ενα δεύτερο θέμα αφορά στο ύψος της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μετά μια πιθανή συγχώνευση. Ειδικότερα, αυτό που απασχολούσε την κυβέρνηση ήταν ο κίνδυνος να μειωθεί το ποοστό του Δημοσίου κάτω από το 35% στα ΕΛΠΕ, εάν ο στρατηγικός εταίρος προχωρήσει σε συγχώνευση της εταιρείας, γεγονός που υποχρέωσε την κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει τόσο το ρόλο όσο και την ευρύτερη πολιτική της στο θέμα των πετρελαίων. Για τους λόγους αυτούς, το ποσοστό που διατίθεται τελικά προς πώληση διαμορφώθηκε σε 23%, αν και η αρχική προκήρυξη προέβλεπε ότι το προς πώληση ποσοστό μπορεί να φθάσει μέχρι και 30%. (Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας το ποσοστό που αναφέρεται προς πώληση κυμαίνεται μεταξύ 25%-30%.)

Τα παραπάνω αποτέλεσαν και το αντικείμενο αλεπάλληλων συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Νίκου Χριστοδουλάκη και Ακη Τσοχατζόπουλου.

Εν τω μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία του due diligence στα ΕΛΠΕ, όπως προέβλεπε η προκήρυξη, διαδικασία η οποία ωστόσο περιλαμβανόταν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και αφού θα είχε προηγηθεί μέσω short list προεπιλογή των ενδιαφερομένων οι οποίοι θα συμμετείχαν στη φάση αυτή. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν ακολουθήθηκε η διαδικασία της προεπιλογής. Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις των δύο συναρμόδιων υπουργών, η υποβολή των τελικών δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η αξιολόγηση και η τελική απόφαση στο τέλος Μαΐου. Κλ. K.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT