Ηπια αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά το τετραήμερο πτωτικό σερί

Ηπια αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά το τετραήμερο πτωτικό σερί

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσπασε το πτωτικό σερί των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνοντας στα θετικά την τελευταία ημέρα του πρώτου και ιδιαίτερα δύσκολου εξαμήνου του έτους. Παρά την ισχυρή ανάκαμψη που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης από τα χαμηλά του Μαρτίου και τις 484 μονάδες, οι απώλειες από τις αρχές του έτους παραμένουν υψηλές, με την ελληνική αγορά να έχει δρόμο ακόμη μπροστά της για να καλύψει το χαμένο έδαφος από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Η επιστροφή των χαμηλών επιπέδων συναλλαγών σίγουρα δεν βοηθάει σε αυτή του την προσπάθεια, ούτε και η ανησυχία που υπάρχει γενικότερα στις αγορές για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, η οποία και κρατάει τη μεταβλητότητα υψηλά. Το β΄ εξάμηνο, το οποίο ξεκινάει σήμερα, έχει ως πρώτο στόχο για το Χ.Α. τις 700 μονάδες, ωστόσο, όπως τονίζουν και οι αναλυτές, θα χρειαστεί ένας φρέσκος καταλύτης προκειμένου να επανακτηθεί το ανοδικό μομέντουμ. Πάντως, ο Ιούλιος αναμένεται ιδιαίτερα κινητικός στο μέτωπο των εταιρικών εκδόσεων και των αυξήσεων κεφαλαίου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 638,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,72 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,55% στις 1.542,12 μονάδες, ενώ οριακές απώλειες της τάξεως του 0,25% κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 842,91 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,35% στις 364,11 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +4,70%, την Alpha Bank στο +3,05%, τη Eurobank στο +2,77% και την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,56%.

Σε επίπεδο εξαμήνου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 30,3%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 58,8%.

Μετά τη νηοπομπή των τεσσάρων συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων στο Χ.Α., με τους πωλητές να κυριαρχούν, ήταν η σειρά των αγοραστών να αντεπιτεθούν την τελευταία ημέρα του α΄ εξαμήνου, σε μια απόπειρα καλλωπισμού των αποτιμήσεων. Ομως, η έξαρση της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται και πάλι, επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια περιοριστικών μέτρων, αναστέλλει τον βηματισμό επαναφοράς στην κανονικότητα για την παγκόσμια οικονομία και ασφαλώς διαταράσσει την επενδυτική ψυχολογία. Ετσι, η αποκλίνουσα συμπεριφορά ανάμεσα στην πορεία των δεικτών στις διεθνείς αγορές, σε συνέχεια των παρεμβατικών κινήσεων τόσο από τη νομισματική όσο και από τη δημοσιονομική πολιτική και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία, οδηγεί την επενδυτική κοινότητα στην εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση υφίσταται θέμα υπερτίμησης των επιδόσεων των δεικτών.

Επί του παρόντος, η συναλλακτική υποτονικότητα απέτρεψε την υπέρβαση των 680 μονάδων στο Χ.Α., με την καθοδική κίνηση να οδηγεί μέχρι τις 630 μονάδες και το ελληνικό Χρηματιστήριο να μην συγχρονίζεται με την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών. Συσσώρευσης συνέχεια επομένως, μέχρις ότου κάποιος θετικός καταλύτης αναβαθμίσει τις συναλλαγές και οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 700 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή