Αποχωρεί από την αγορά του Κατάρ η «Αβαξ»

Αποχωρεί από την αγορά του Κατάρ η «Αβαξ»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδοξο τέλος είχε το εγχείρημα επέκτασης των δραστηριοτήτων της στο Κατάρ για την «Αβαξ», καθώς ένα χρόνο μετά την πανηγυρική εξαγορά πρώην θυγατρικών της πτωχευμένης μητρικής J&P Overseas στη συγκεκριμένη χώρα, η ελληνική εταιρεία υποχρεώνεται σε αναδίπλωση και αποχώρηση από το εμιράτο. Ειδικότερα, η «Αβαξ» αναμένεται να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση των σχετικών θυγατρικών εταιρειών τις επόμενες ημέρες, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος στην εν λόγω χώρα αλλά και των σοβαρών καθυστερήσεων στις εισπράξεις έργων. Αγοραστής των εταιρειών θα είναι ο τοπικός εταίρος της «Αβαξ».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο η διοίκηση της εταιρείας είχε ανακοινώσει την απόκτηση των εταιρειών Conspel Construction Specialist Limited, J&P Qatar WLL και Abu Dhabi J&P LLC, που καλύπτουν αποκλειστικά την αγορά του Κατάρ. Συγκεκριμένα, αποκτήθηκε το 100% της πρώτης και το 49% των άλλων δύο εταιρειών. Παράλληλα με την εξαγορά των εταιρειών αυτών, είχε αναληφθεί και το χρέος τους, το οποίο στο τέλος του 2019 υπολογιζόταν σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά αυτή είχε γίνει λόγω σημαντικών συμβάσεων έργων που είχαν αναλάβει οι εν λόγω εταιρείες (περίπου 200 εκατ. ευρώ), αλλά και για να διατηρηθεί η παρουσία της «Αβαξ» στη Μέση Ανατολή, μετά την κατάρρευση της μητρικής. Εντέλει, ούτε η ελληνική εταιρεία απέφυγε τις ζημίες.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, κατά τη χρήση του 2019 σημειώθηκαν ζημίες μετά από φόρους (μαζί με τις παραπάνω διακοπείσες δραστηριότητες) 43,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 26,3 εκατ. ευρώ κατά το 2018. Χωρίς τη δραστηριότητα του Κατάρ, οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 17,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 24,5 εκατ. ευρώ.

Πάντως, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA (προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων) ενισχύθηκαν κατά 17,6%, σε 58,1 εκατ. ευρώ, από 49,4 εκατ. ευρώ κατά το 2018. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε επίσης κατά 7%, σε 575,9 εκατ. ευρώ, από 538,4 εκατ. ευρώ το 2018. Τα παραπάνω ποσά αφορούν τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, μετά τη διακοπή των δραστηριοτήτων στο Κατάρ, ύψους 57,2 εκατ. ευρώ το 2019.

Με το πέρας του 2019, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ξεπερνούσε το 1,3 δισ. ευρώ, καθώς κατά τη διάρκεια της περυσινής χρήσης υπογράφηκαν συμβάσεις για νέα έργα συνολικής αξίας 900 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιράκ, Βουλγαρία και Κροατία. Παράλληλα, η διοίκηση «ποντάρει» και στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα, και δη σε έργα υποδομής, στο πλαίσιο των μέτρων ανάταξης της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πάντως, μετά και τις νέες ζημίες, είναι σαφές ότι η «Αβαξ» καλείται να αναζητήσει νέες λύσεις άντλησης ρευστότητας, όπως για παράδειγμα έπραξε πριν από λίγες εβδομάδες, με την πώληση και επαναμίσθωση δύο κτιρίων γραφείων της. Ειδικότερα, η εταιρεία πώλησε τα κεντρικά γραφεία της στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και ένα ακόμα κτίριο γραφείων της στην περιοχή, αντί ποσού 34 εκατ. ευρώ, ενώ θα παραμείνει ως μισθωτής σε αυτά. Αγοραστής ήταν η Trastor ΑΕΕΑΠ. Το μεγαλύτερο από τα δύο ακίνητα είναι επιφάνειας 21.412 τ.μ. και πωλήθηκε αντί 26,8 εκατ. ευρώ, ενώ το έτερο, επιφάνειας 4.185 τ.μ., πωλήθηκε αντί ποσού 7,2 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή