Τον επαναπροσδιορισμό του επιχειρηματικού σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία, ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων. Το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2019, και αναφέρεται στην περίοδο έως και το 2022, έχει στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων σε ποσοστό κάτω του 5%, την αύξηση της κερδοφορίας της τράπεζας από σχεδόν μηδενικά επίπεδα και την επίτευξη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 11% και, σύμφωνα με τον CEO του ομίλου, «οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν με μόνο ένα χρόνο καθυστέρηση».
Η επιτυχία του προγράμματος μετασχηματισμού, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, αποτυπώθηκε ήδη στα μεγέθη του 2019 και του 2020, με βάση τα οποία τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά το ένα τρίτο, και από 15 δισ. ευρώ περιορίστηκαν στα 10 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε με συνδυασμό πωλήσεων χαρτοφυλακίων δανείων και μείωσης μέσω ρυθμίσεων, στεγαστικών κυρίως, δανείων, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η τελευταία συναλλαγή πώλησης κόκκινων δανείων, το Project Icon, πραγματοποιήθηκε εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, χωρίς κεφαλαιακή επιβάρυνση για την τράπεζα. Στόχος παραμένει η μεγάλη τιτλοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ, για την οποία, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μυλωνάς, «έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες και προβλέπουμε να περάσει στη φάση προσέγγισης επενδυτών στις αρχές του β΄ εξαμήνου του έτους». Οταν ολοκληρωθεί, θα οδηγήσει τον δείκτη κόκκινων δανείων άμεσα κάτω του 15%, «βασικό βήμα για να πετύχουμε τον τελικό στόχο του 5%», σημείωσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μυλωνάς χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» τη λύση μιας bad bank και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει μόνο μία λύση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αφήνοντας ανοικτό το θέμα της συμμετοχής της τράπεζας στην υπό διαμόρφωση λύση, την οποία, όπως είπε, «θα εξετάσουμε και θα αξιοποιήσουμε».
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΤΕ για την πορεία της οικονομίας το 2020, η ύφεση θα φτάσει το 7,5% και η μείωση του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε πτώση του τζίρου του επιχειρηματικού τομέα κατά 20% για όλο το 2020. «Προβλέπουμε», όπως εξήγησε ο CEO της Εθνικής, «ότι έπειτα από διορθωτικές ενέργειες, οι ανάγκες που θα προκύψουν για επιπλέον κεφάλαιο κίνησης στον επιχειρηματικό κλάδο θα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ περίπου και θα καλυφθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση και από ίδιους πόρους των τραπεζών».
Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι παραμένει το ρίσκο τα χρήματα αυτά να μη διοχετευθούν σωστά, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη και να μη χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» ρευστότητας. «Πρέπει να επιβραβευθεί όποιος στοχεύει καλύτερα και όχι όποιος ξοδεύει τις περισσότερες σφαίρες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το 2019 οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ (4,4 δισ. μαζί με το α΄ τρίμηνο του 2020) και οι νέες χρηματοδοτήσεις την τρέχουσα χρονιά θα φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στα προγράμματα στήριξης της οικονομίας που έχει εφαρμόσει η Εθνική Τράπεζα, ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε:
• Τις αναστολές δόσεων για 1.800 επιχειρήσεις με δάνεια 2 δισ. ευρώ.
• Τις αναστολές δόσεων για 28.000 πελάτες με στεγαστικά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ.
• Τη χρηματοδότηση 2.500 επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (αντιστοιχεί στο 24% του αριθμού των ενταγμένων επιχειρήσεων), με έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις που είναι οι πιο ευάλωτες.
• Την έγκριση δανείων ύψους 800 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Εκτενή αναφορά έκανε ο CEO της Εθνικής στον λειτουργικό και ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας, σημειώνοντας ότι «οδηγούμαστε στην επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων», εξέλιξη που επιταχύνεται λόγω του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 60% σε λίγους μήνες, ενώ οι ενεργοί χρήστες ψηφιακών καναλιών αυξήθηκαν κατά 50% και σήμερα ανέρχονται σε σχεδόν 1,4 εκατ.
Η Εθνική Ασφαλιστική
Τη δέσμευση της τράπεζας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής επανέλαβε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Οπως δήλωσε, η διαδικασία «τρέχει» και θα υπάρξει ενημέρωση με βάση τις εξελίξεις, ενισχύοντας τα σενάρια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το CVC Capital Partners, που κατέθεσε τη μοναδική προσφορά στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει τις προσδοκίες για νέα παράταση στη διαδικασία πώλησης και επιβεβαιώνεται και από απάντηση της επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. σε ερώτημα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, σύμφωνα με την οποία η τελευταία παράταση που δόθηκε για την πώληση της εταιρείας ήταν τον Μάιο του 2019. Με βάση την απόφαση εκείνη η πώληση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.