Νευρικότητα και περιορισμένη άνοδος 0,40% στο Χρηματιστήριο

Νευρικότητα και περιορισμένη άνοδος 0,40% στο Χρηματιστήριο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμυντικά αλλά με έντονη νευρικότητα κινήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις (κυρίως σε τράπεζες και blue chips) και να κρατούν σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητά τους, κάτι που οδήγησε σε διατήρηση της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας στη λεωφόρο Αθηνών. Το κλίμα παραμένει εύθραυστο τόσο στο Χ.Α. όσο και στις διεθνείς αγορές, με την αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς να κρατάει σε εγρήγορση τα χαρτοφυλάκια, τα οποία παρακολουθούν παράλληλα τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται για να έχουν μια «χειροπιαστή» εικόνα του πραγματικού αντικτύπου τρέχουσας κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Πάντως, θετικά συνεχίζουν να είναι τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, με τους ελληνικούς τίτλους να εξακολουθούν να καταγράφουν βελτίωση, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να υποχωρεί στο 1,14% και να φλερτάρει με τα ιστορικά χαμηλά που άγγιξε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 641,43 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 634,77 μονάδων (απώλειες 0,65%) και των 646,26 μονάδων (κέρδη 1,15%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ. Για τη Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης του Γενικού Δείκτη είναι οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 652 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 1.549,36 μονάδες, ενώ o δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 0,35% στις 845,82 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη έδωσαν οι Motor Oil (+3,81%), Aegean (+1,88%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,49%) και Μυτιληναίος (+1,37%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Fourlis (-5,65%), ΟΛΠ (-3%), ΕΥΔΑΠ (-1,72%) και Σαράντης (-1,59%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,66% στις 370,17 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,17%, τη Eurobank στο +2,18%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,48%, ενώ πιέσεις δέχθηκε η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνοντας πτώση 3,76%.

Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν δείχνει συγκεκριμένη κατεύθυνση στο Χ.Α., ενώ συνεχίζονται οι αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρών μετοχών. Πάντως, όπως σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», ο συγχρονισμός της κίνησης του ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις διεθνείς αγορές επέτρεψε τη μικρή έστω ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη. Στον βαθμό που θα υπάρξει κάποιος θετικός καταλύτης, είναι πιθανή η συναλλακτική αναβάθμιση και η περαιτέρω ανοδική κίνηση προς τις 650 μονάδες. Εναλλακτικά, το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 630 μονάδες. Καταλυτικής σημασίας για τις αγορές της Ευρώπης θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, με τους ηγέτες να καλούνται να αποφασίσουν για το μέγεθος και τη διάρθρωση του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU), το ύψος του οποίου έχει προσδιοριστεί στα 750 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ελλάδα να διεκδικεί κονδύλια ύψους 33 δισ. ευρώ. Επομένως, το σενάριο της αναμονής ενόψει των εξελίξεων αυτών είναι το πιθανότερο σε σχέση με την κίνηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή