Στο εξωτερικό η έκδοση του 7ετούς ομολόγου 250 εκατ. της «Τιτάν»

Στο εξωτερικό η έκδοση του 7ετούς ομολόγου 250 εκατ. της «Τιτάν»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ 2,875% και 3,125% κυμαίνεται το εύρος του επιτοκίου του νέου ομολόγου που πρόκειται να εκδώσει ο όμιλος Τιτάν. Πρόκειται για έκδοση νέων ομολογιών μέχρι του ποσού των 250 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών, ενώ έχει αρκετά ελκυστικό εύρος απόδοσης, ιδίως αν συνυπολογιστεί ότι σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων (π.χ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), το συγκεκριμένο ομόλογο εκδίδεται στο εξωτερικό.

Οπως έκανε γνωστό στις αρχές της εβδομάδας η διοίκηση του ελληνικού ομίλου, στόχος είναι τα έσοδα από το νέο ομόλογο να χρηματοδοτήσουν την πρόωρη αποπληρωμή προγενέστερου ομολόγου, το οποίο είχε εκδοθεί το 2016 με επιτόκιο 3,5% και λήγει τον Ιούνιο του 2021. Το εν λόγω ομόλογο ήταν ύψους 300 εκατ. ευρώ και το τρέχον υπόλοιπο είναι ύψους 287,8 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, η «Τιτάν» όχι μόνο θα αναχρηματοδοτήσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό με χαμηλότερο κόστος, αλλά ταυτόχρονα θα μεταφέρει για το 2027, και με σαφώς καλύτερους όρους, ένα μέρος των υποχρεώσεών της.

Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση εν μέσω πανδημίας, η οποία έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες ενέργειες του ομίλου για την καλύτερη δυνατή «θωράκισή» του απέναντι στη νέα αυτή κρίση. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η περιστολή του επενδυτικού προγράμματος και η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται και η προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων καυσίμων σε χαμηλές τιμές, που αναμένεται να μειώσει το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων του ομίλου.

Πάντως, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, οι συνέπειες από την πανδημία είναι ηπιότερες συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις. Οπως προκύπτει, η συνεχής λειτουργία του κατασκευαστικού κλάδου κρίθηκε αναγκαία στις περισσότερες αγορές, με αποτέλεσμα και τα εργοστάσια τσιμέντου του ομίλου να εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Ως εκ τούτου, η λειτουργική κερδοφορία του φετινού πρώτου πενταμήνου ενισχύθηκε κατά 5,5%, σε 97,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή