Γενάρης, ο μήνας με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για κέρδη

Γενάρης, ο μήνας με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για κέρδη

7' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

T o «Φαινόμενο του Ιανουαρίου» για τα διεθνή χρηματιστήρια είναι τόσο παλαιό όσο και η προσπάθεια των επενδυτών να αναζητούν διαρκώς πρακτικούς τρόπους που θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της πιθανότητας να αποκομίσουν αξιόλογα κέρδη στα χρηματιστήρια, από την αρχή κιόλας του κάθε νέου έτους. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι καθώς και το ελληνικό χρηματιστήριο εισήλθε στη νέα χρονιά, οι επενδυτές μπορούν να έχουν την πιθανότητα να αρχίσουν «με το δεξί», εάν προσέξουν και εκμεταλλευθούν την κατάσταση -εφ’ όσον αυτή προκύψει- επιβεβαιώνοντας το «Φαινόμενο του Ιανουαρίου» όπως είναι γνωστό στις ξένες αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Ηρ. Γεωργιάδη, οικονομολόγο-αναλυτή, Equity Research Manager της ΣΙΓΜΑ ΑΧΕΠΕΥ και συγγραφέα του βιβλίου «Super Stocks – H καλύτερη επενδυτική επιλογή και πώς να τη διακρίνετε»: «Είναι σημαντικό για έναν επενδυτή να παρακολουθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο και μάλιστα από τα μέσα Δεκεμβρίου, να παρατηρεί διαγραμματικά την αγορά, ώστε εάν οι αποτιμήσεις από τις αρχές του νέου έτους παρουσιάζουν σταδιακές τάσεις βελτίωσης των επιπέδων τους, να είναι σε θέση με έγκαιρο τρόπο να καρπωθεί τα οφέλη από μία πιθανή άνοδο της αγοράς τον Ιανουάριο. Βεβαίως, σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, εάν και το φαινόμενο αυτό δεν επαληθεύεται πάντα, εξετάζοντας μία μεγάλη περίοδο ετών οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να προκύψουν περισσότεροι μήνες Ιανουαρίου με θετική απόδοση και λιγότεροι με αρνητική απόδοση».

Βάσει της στατιστικής ανάλυσης, προκύπτει ότι από την αρχή του 20ού αιώνα οι αμερικανικές αγορές έχουν πολλές φορές κινηθεί με έναν έντονα ανοδικό τρόπο τον Ιανουάριο. Από την άλλη πλευρά, τα στατιστικά δεδομένα αναφέρουν ότι οι χειρότεροι μήνες για τους «ταύρους»-αισιόδοξους επενδυτές είναι ο Δεκέμβριος και ο Μάιος.

Οπως έχουν ήδη παρατηρήσει πολλοί χρηματοοικονομικοί αναλυτές, υπάρχει μία σειρά αξιοσημείωτων παραγόντων για τους οποίους το χρηματιστήριο τείνει να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο:

1. Οι επενδυτές ολοκληρώνουν έως τον Δεκέμβριο κάθε έτους τις πωλήσες μετοχών για να καταγράψουν τις ενδεχόμενες ζημίες και να απαλύνουν τα φορολογικά τους βάρη, με αποτέλεσμα οι συμπιεσμένες τιμές των μετοχών να αρχίζουν γενικά να επανέρχονται σε υψηλότερα σημεία, με παράλληλη άνοδο του όγκου συναλλαγών από τις αρχές του έτους.

2. Οι θεσμικοί επενδυτές, τα ταμεία συντάξεων, καθώς και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τείνουν να πραγματοποιούν τις επενδύσεις τους στην αρχή μιας νέας χρονιάς.

3. Κατ’ ακολουθίαν, οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων τοποθετούνται στην αγορά μετοχών ώστε να μη μείνουν πίσω, από πλευράς αποδόσεων, νωρίς μέσα το χρόνο.

4. Ολοι οι υπόλοιποι επενδυτές συνηθίζουν να προσεγγίζουν το νέο έτος με μία αισιόδοξη διάθεση, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί μία ανεπιθύμητη χρονιά, προσδοκώντας κάτι καλύτερο τόσο από πλευράς ψυχολογίας της αγοράς όσο και σε επίπεδο πραγματικών εξελίξεων.

5. Τέλος, οι ετήσιες προβλέψεις των εταιρικών κερδών αναθεωρούνται από τους χρηματοοικονομικούς αναλυτές στα τέλη του προηγούμενου έτους ή στις αρχές του νέου έτους και συνήθως τείνουν να είναι θετικές.

Επιβεβαιώνεται στις ΗΠΑ

Ειδικότερα για τις αμερικανικές αγορές, αναφορικά με το φαινόμενο Ιανουαρίου οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί: εξετάζοντας μία περίοδο 21 ετών, ο Dow Jones Industrial Average των 30 παραδοσιακών μεγαλύτερων βιομηχανιών είχε κατά μέσο όρο μία αύξηση της τάξης του 2,1% το μήνα Ιανουάριο, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 μία άνοδο 1,8% και ο δείκτης των εταιρειών της Νέας Οικονομίας Nasdaq Composite παρουσίασε μία αύξηση σε ποσοστό 3,6%.

Υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου των 21 ετών, οι τρεις μείζονες δείκτες έχουν μετακινηθεί υψηλότερα κατά τον Ιανουάριο για τις 12 από τις συνολικά 21 φορές. Επίσης στη δεκαετία του ’90, το φαινόμενο του Ιανουαρίου παρουσιάσθηκε ακόμη πιο έντονο, καθώς επαληθεύτηκε με υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο κ. Νικόλαος Ηρ. Γεωργιάδης, ορισμένες από τις πιο θεαματικές ανόδους έχουν λάβει το συγκεκριμένο μήνα που εξετάζουμε ως «Φαινόμενο Ιανουαρίου». O δείκτης Dow Jones Industrial Average των 30 «blue chips» αυξήθηκε κατά 15% τον Ιανουάριο του 1987, κατά 14% τον ίδιο μήνα του 1976 και κατά 15,4% τον Ιανουάριο του 1975. Αντίστοιχα τα μηνιαία κέρδη στους άλλους δύο δείκτες, Standard & Poor’s 500 και Nasdaq Composite, εμφανίσθηκαν ανάλογα.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι μετοχές Over the Counter (μικρής κεφαλαιοποίησης) υπερβαίνουν σε αποδόσεις τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης το μήνα Ιανουάριο. Αυτό ενδεχομένως ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, λόγω της συγκριτικά μικρότερης διασποράς και εμπορευσιμότητάς τους, επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις κατευθύνσεις -και ιδιαίτερα τις ανοδικές- που αποκτά εκάστοτε μία χρηματιστηριακή αγορά.

Ισχύει και στην Ελλάδα

Οπως προκύπτει από τον πίνακα και τα διαγράμματα, το «Φαινόμενο του Ιανουαρίου» έχει εκδηλωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 16 χρόνια και στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Στην εξεταζόμενη περίοδο, ο μήνας Ιανουάριος υπήρξε ανοδικός 9 φορές (1986, 1987, 1990, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997 και 1999) και καθοδικός 7 φορές (1988, 1989, 1991, 1995, 1998, 2000 και 2001). Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των αμερικανικών αγορών -όπου το εν λόγω φαινόμενο εκδηλώνεται σε αρκετά μεγάλη συχνότητα- και του ελληνικού Χρηματιστηρίου υπάρχουν αρκετές διαφορές στις επενδυτικές συνήθειες και εν γένει τακτικές των συμμετεχόντων, εν τούτοις προκύπτει ότι οι πιθανότητες για έναν θετικό Ιανουάριο και στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτα υψηλές (56,25%) εάν εξετασθεί μία αρκετά μεγάλη χρονική περίοδος.

Περιμένοντας να ανακάμψουν οι εισηγμένες και η παγκόσμια οικονομία

Το «Φαινόμενο Ιανουαρίου» δεν φαίνεται, τουλάχιστον στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του τρέχοντος οικονομικού έτους, να επαληθεύεται, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετά τις 7 πρώτες συνεδριάσεις βρίσκεται με αρνητικό πρόσημο, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό -1,51%.

H παθογένεια της Σοφοκλέους είναι δεδομένη και σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών της αγοράς (χρηματιστές, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, τραπεζίτες) εκφράζουν την άποψη ότι η Σοφοκλέους ως ώριμη αγορά θα κινηθεί με άξονα το κλίμα που θα επικρατήσει στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ πρωτεύοντα ρόλο θα παίξει η εικόνα των εισηγμένων επιχειρήσεων, που θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσουν τα χρηματοοικονομικά τους αποτελέσματα αφού τα έσοδα από «γυρίσματα» στο XAA αποτελούν παρελθόν και θα πρέπει να στηριχθούν στη λειτουργική τους κερδοφορία.

Η πορεία των διεθνών αγορών θα καθορίσει το εύρος της ύφεσης που έχει πλήξει την αμερικανική αγορά. Καθοριστικό στοιχείο είναι τα στοιχεία της ανεργίας και οι άλλοι δείκτες που ανακοινώνονται την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα στις ΗΠΑ, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη ακριβή λήξη της ύφεσης και συνεπώς, οι αγορές θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης.

Στη δίνη της ύφεσης

Καθοριστική θα είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, αφού είναι δεδομένο ότι εάν δεν βελτιωθεί η κερδοφορία των εταιρειών, δεν μπορεί να ανεβεί η αγορά, γεγονός που θα πρέπει να απασχολήσει και τις ελληνικές εισηγμένες και κυρίως τις διοικήσεις τους, που θα πρέπει να ρίξουν το βάρος προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ μέχρι και σήμερα δεν επαληθεύθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών για την ημερομηνία λήξης της ύφεσης αφού κάθε μήνα επαληθεύεται το αρνητικό κλίμα στη διεθνή οικονομία.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι χρηματιστές δηλώνουν ότι οι πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα είναι διστακτικές ως προς την πορεία του Γενικού Δείκτη, αφού αναζητείται κατεύθυνση από τις αγορές, ενώ υπογραμμίζει ότι το δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα διεθνώς δεν βοήθησε τη Σοφοκλέους η οποία αναζητεί πλέον τη σταθεροποίηση των τιμών της στα επίπεδα των 2.600 μονάδων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η ελληνική αγορά αργά αλλά σταδιακά επουλώνει τις πληγές της και προτρέπουν τους επενδυτές να επιλέγουν πάντα μετοχές με σύμβουλο τα θεμελιώδη μεγέθη και την προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας.

Αντιστρέψιμο το κλίμα

Αυτό που προέχει για την αγορά είναι η σταθεροποίηση του κλίματος αισιοδοξίας, με στόχο αφ’ ενός να περιορισθεί ο μέσος όρος ζημιών στα χαρτοφυλάκια από την αρχή του έτους και αφ’ ετέρου να αναθερμανθεί η διάθεση των μικροεπενδυτών οι οποίοι αργά αλλά σταθερά επανέρχονται στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η ανακοίνωση της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας-Αlpha Bank, οι θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων για τις ελληνικές εταιρείες, καθώς και η συμμετοχή του ΟΤΕ, της Alpha και της Εθνικής σε δείκτες της MorgaStanley αποτέλεσαν εφαλτήριο για την αναστροφή του κλίματος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τα γεγονότα στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2001.

Ωστόσο, το 2002 αντικατοπτρίζει την υποτονική ψυχολογία των επενδυτών για τη νέα χρονιά. Η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το 2002.

Παράλληλα, η ενδεχόμενη μείωση της φορολογίας, η απορρόφηση των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ, καθώς και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές που κυοφορούνται αναμένεται να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Βέβαια, η αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που χρονικά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο β΄ εξάμηνο του 2002, θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλες τις αγορές. Επιπλέον, μπορούμε να πούμε ότι τα χαμηλά επίπεδα τιμών που διαμορφώθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες πτωτικές χρονιές, έχουν κατά ένα μεγάλο βαθμό αφομοιωθεί, ενώ καθοριστικό παράγοντα για τη θετική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς θα αποτελέσει η αύξηση του όγκου συναλλαγών. Τέλος, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών, ανεξάρτητα από την πορεία των δεικτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT