Το 2022 θα λειτουργήσει ο Πύργος του Πειραιά

Το 2022 θα λειτουργήσει ο Πύργος του Πειραιά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία του πιο πράσινου κτιρίου της Ελλάδας σχεδιάζει για τον Πύργο του Πειραιά το σχήμα Dimand – EBRD και Prodea Investments (70% – 30%). Χθες υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης μεταξύ των εν λόγω επενδυτών και του Δήμου Πειραιά, βάζοντας τέλος στην επί δεκαετίες εγκατάλειψη ενός από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που έχει γίνει γνωστό, πρόκειται να επενδυθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ για την ολική ανάπλαση του δεύτερου υψηλότερου κτιρίου της χώρας.

Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο διαμορφώνεται σε 1,01 εκατ. ευρώ, πλέον αναπροσαρμογής 2% σε ετήσια βάση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτήσουν έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών του Πειραιά, με στόχο την αναβάθμιση της πόλης. Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του ακινήτου για τα επόμενα 99 χρόνια. Τα έργα πρόκειται να διαρκέσουν σχεδόν τρία χρόνια (33 μήνες), ωστόσο στόχος των επενδυτών είναι ο Πύργος να ξεκινήσει να λειτουργεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Αρχικός στόχος ήταν η σύμβαση να υπογραφεί εντός του Απριλίου, ωστόσο προέκυψε τρίμηνη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεικτή χρήση

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει μια ανάπτυξη μεικτής χρήσης γραφείων και εμπορίου. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο πρόκειται να λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα επιφάνειας 7.000 τ.μ. Ειδικά στο ισόγειο έχει προβλεφθεί κι ένας χώρος προβολής και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά. Ο τρίτος όροφος θα περιλαμβάνει έναν πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης, ενώ από τον τέταρτο έως και τον 18ο όροφο θα αναπτυχθούν χρήσεις γραφείων.

Στόχος των επενδυτών είναι η δημιουργία των πολυτελέστερων και πιο σύγχρονων γραφείων της χώρας, καθώς πρόθεσή τους είναι να προσελκύσουν τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας, που σήμερα φιλοξενούνται σε διάφορα κτίρια, διάσπαρτα σε όλο το λεκανοπέδιο. Οι δύο τελευταίοι όροφοι (19ος και 20ός) θα προσφέρουν χώρους εστίασης με θέα σε όλο το λιμάνι του Πειραιά.

Εκπομπές διοξειδίου

Φιλοδοξία τους είναι το ακίνητο να καταστεί το φιλικότερο προς το περιβάλλον πανελλαδικά τόσο όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όσο και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, αλλά και τη χρήση πρωτοποριακών υλικών.

Να υπενθυμίσουμε πως η ανέγερση του Πύργου του Πειραιά ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Ωστόσο, ουσιαστικά το κτίριο δεν λειτούργησε ποτέ, παραμένοντας έκτοτε ένα «κουφάρι» χωρίς ουσιαστική χρήση.

Οι μόνοι όροφοι που λειτούργησαν περιστασιακά ήταν το ισόγειο και οι πρώτοι δύο όροφοι, που κατά καιρούς φιλοξένησαν ένα υπερκατάστημα, ένα σχολείο, διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες ή ακόμα και τα γραφεία του Εθνικού Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή